Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ένα ποτηράκι κρασί πριν τον ύπνο μας κάνει να κοιμηθούμε καλύτερα ή όχι;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν πιουν μια μπυρίτσα ή ένα ποτήρι κρασί πριν πάνε για ύπνο, θα κοιμηθούν καλύτερα. Σύμφωνα με τις έρευνες όμως, αυτό δεν ισχύει! Μπορεί το αλκοόλ να μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία αλλά επηρεάζει τον ύπνο μας σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην ουσία διαταράσσει τον ύπνο μας και οι συνέπειες του υπερβαίνουν κατά πολύ τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα.

Πώς το αλκοόλ κλέβει τον ύπνο μας

Το ηρεμιστικό αποτέλεσμα του αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υπνηλία και συχνά σας οδηγεί σε έναν βαθύ ύπνο πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να κοιμηθείτε μόνοι σας. Δυστυχώς, όμως, αυτή η γρήγορη λύση έχει πολύ πιο επιζήμιες συνέπειες αργότερα τη νύχτα. Οδηγεί σε ελαφρύτερο, χαμηλότερης ποιότητας ύπνο που διακόπτεται από συχνές αφυπνίσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε, το ίδιο όπως όταν πήγατε για ύπνο!

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την άπνοια στον ύπνο

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε προϋπάρχουσα διαταραχή του ύπνου αλλά έχει και σημαντικό αντίκτυπο σε εκείνους που υποφέρουν από άπνοια. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από εμπόδια στον αεραγωγό που μας δυσκολεύουν να αναπνεύσουμε αποτελεσματικά κατά τον ύπνο. Το αλκοόλ εντείνει αυτό το πρόβλημα προκαλώντας τον περιορισμό των αεραγωγών ακόμη περισσότερο και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για το άτομο να κάνει ένα ποιοτικό ύπνο, όπως του χρειάζεται.

Πώς το αλκοόλ μας ξυπνά

Το σώμα σας αναγνωρίζει το αλκοόλ ως ένα είδος δηλητηρίου και αναλαμβάνει δράση για να μην το αφήσει να μας κάνει κακό. Ένα πράγμα που συμβαίνει είναι η καταστολή της αγγειοπιεστίνης, της χημικής ουσίας που λέει στους νεφρούς να επαναπορροφήσουν το νερό αντί να στέλνουν τα πάντα στην κύστη. Αυτό προκαλεί δύο ζητήματα που επηρεάζουν τον ύπνο σας. Κατ 'αρχάς, είναι πιο πιθανό να θέλετε να σηκωθείτε και να πάτε στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό,τι αν δεν πίνετε αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Δεύτερον, ξυπνάτε αφυδατωμένος και με πονοκέφαλο, σαφώς λιγότερο ξεκούραστος από ό,τι θα ήσασταν αν κάνατε έναν κανονικό ύπνο, χωρίς να πιείτε πριν αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου