Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Γιατί είναι σημαντικό το χρώμα του κρασιού;

Είναι αλήθεια. Μπορείτε να μάθετε πολλά για το κρασί σας απλά κοιτάζοντας το στο ποτήρι σας. Το χρώμα ενός κρασιού προέρχεται από την επαφή του με την φλούδα του σταφυλιού, μετά την συμπίεση των σταφυλιών. Όσο περισσότερο οι φλούδες μένουν μαζί με το χυμό τους, τόσο περισσότερο χρώμα, υφή και γεύση αποκτά ένα κρασί.

Σώμα και γεύση

Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το σώμα και τη γεύση ενός κρασιού όταν παρατηρούμε το χρώγγμα του. Για παράδειγμα, το χρώμα του Pinot Gris σε σχέση με ένα Chardonnay Βουργουνδίας. Η λεμονί απόχρωση του Pinot Gris είναι πολύ ελαφριά και φωτεινή. Το κίτρινο χρώμα του Chardonnay, από την άλλη πλευρά, είναι βαθύ και γεμάτο, σχεδόν μοιάζει με το χρώμα του αχύρου. Αυτό το πιο σκούρο χρώμα είναι ένα καλό σημάδι ότι το κρασί παλαίωσε σε δρυ, που σημαίνει ότι θα έχει μια πλουσιότερη, πιο κρεμώδη γεύση και πιο γεμάτο σώμα.

Ηλικία κρασιού

Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο χρώμα ενός κρασιού. Όσο παλαιώνει ένα κρασί τόσο μεταβάλλεται το χρώμα του. Όσο παλαιότερο είναι ένα λευκό κρασί, τόσο πιο σκούρο θα είναι το χρώμα του. Ξεκινά τη ζωή του από λαμπερά λεμονοπράσινα χρώματα καταλήγοντας σε χρυσό με καφέ ανταύγιες. Το αντίθετο ισχύει για τα κόκκινα κρασιά που γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα με την ηλικία, ξεκινώντας από λαμπερά πορφυρά και ρουμπινί χρώματα μέχρι να καταλήξουν στα κεραμιδί και καφέ. Τα νεαρά κρασιά τείνουν να είναι διαφανή και λαμπερά, ενώ τα παλαιότερα κρασιά θα αρχίσουν να είναι θαμπά. Είναι το ίδιο με ένα σταφύλι, που τελικά γίνεται καφέ όταν εκτίθεται στον αέρα. Το ίδιο ισχύει και με την οξείδωση που μπαίνει αργά μέσα σε ένα μπουκάλι μέσω του φελλού και με την πάροδο του χρόνου αλλάζει το χρώμα του.
Η ηλικία του κρασιού μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε αυτό που ονομάζουμε μηνίσκο ή ωύχι του κρασιού. Είναι η χρωματική διακύμανση στο ποτήρι - η διαφορά στο χρώμα που έχει ένα κρασί από το κέντρο του υγρού μέχρι το χείλος του. Τα παλαιότερα κρασιά θα παρουσιάζουν μια σειρά από ξεθωριασμένα χρώματα από το κέντρο έως το χείλος. Τα κόκκινα κρασιά θα είναι πιο σκούρα στο κέντρο και σταδιακά θα είναι πιο διαυγή, ενώ τα λευκά κρασιά θα είναι ελαφρύτερα στον πυρήνα και θα γίνονται πιο σκούρα προς το χείλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου