Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο Γιώργος Παπανικολάου να γίνει πρότυπο σε όλους μας

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ


Του Κώστα Κλαμπανιστή
Σε συγκινητικό κλίμα και φορτισμένο συναισθηματικά έγινε η εκδήλωση αφιέρωμα στη μνήμη του ιατρού και μεγάλου ευεργέτη Γιώργου Παπανικολάου. Γνωστού από το γνωστό τεστ "Παπ". Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του, έφυγε από καρδιακή προσβολή στην Αμερική στις 19 Φεβρουαρίου 1962, τελέστηκε μνημόσυνο σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη στην Αθήνα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.
Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου.

Ο ομότιμος καθηγητής Παν. Δημακάκος
Ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή την ευαγγελική περικοπή προηγούμενης Κυριακής του πλουσίου που έδωσε τα τάλαντα στους δούλους του τόνισε τόσο στον λόγο του στη θεία λειτουργία όσο και στην εκδήλωση που ακολούθησε στο αμφιθέατρο του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, ακριβώς απέναντι από τον ναό και επί της οδού Σκουφά, ότι τα τάλαντα που έχει ο κάθε άνθρωπος οφείλει να τα αξιοποιεί και να μην τα κρατά εγωιστικά για τον εαυτό του. Σήμερα, συνέχισε, που μαστίζει την χώρα μας η κρίση έχουμε ανάγκη προτύπων. Ενα τέτοιο πρότυπο είναι ο Γεώργιος Παπανικολάου.
Κατάμεστη η αίθουσα του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών
Την εκδήλωση συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παν. Δημακάκος. Ο οποίος στην εισήγησή του ανέφερε πως ο Παπανικολάου μπορεί άξια να συγκαταλεχθεί στους μεγάλους εφευρέτες. Παστέρ κ.λπ. όπως ακόμη και στους μεγάλους αρχαίους προγόνους μας, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.λπ. 
Η κυτταρολόγος, συνεργάτις του επιστήμονα γιατρού Παπανικολάου, 

Ν. Βουτσά Περδίκη στο βήμα
Ο δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς 

Η ανιψιά του Παπανικολάου Γ. Κόκκορη
Ο ίδιος ο κ. Δημακάκος αλλά και οι υπόλοιποι ομιλητές, όπως η ανιψιά του Παπανικολάου Γ. Κόκκορη, η συνεργάτις του επιστήμονα γιατρού Ν. Βουτσά Περδίκη κυτταρολόγος, ο γυναικολόγος -  ογκολόγος Θ.     Πανοσκάλτσης και ο δήμαρχος Κύμης Ευβοίας, γενέτειρα του Παπανικολάου, Δημήτρης Θωμάς μίλησαν για το ανήσυχο πνεύμα του, την αγάπη του στη φύση και στη μουσική. Επαιζε στο φιλικό του περιβάλλον βιολί και συμμετείχε στη χωρωδία της ενορίας του. Είχε έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση με τον πατέρα του, ιατρό, καθότι καθαρευουσιάνος και ο γιος του δημοτικιστής. Επίσης ο πατέρας του ήθελε να τον δει στρατιωτικό ιατρό και ο ίδιος του έλεγε πως ήθελε να μείνει ελεύθερος να δημιουργήσει.
Ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς ανακοίνωσε την απόκτηση από τον Δήμο του σπιτιού του Παπανικολάου και ότι βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης.Φιλοδοξία είναι να καταστεί το σπίτι μουσείο Παπ. Η Κύμη, πόλη της υγείας που θα έχει ερευνητήριο. Τη δημιουργία κατασκηνώσεων για παιδιά και τη διοργάνωση συνεδρίων σχετικά με την ιατρική.

Ο γυναικολόγος - ογκολόγος Θ. Πανοσκάλτσης μίλησε για την εξέλιξη της επιστήμης μετά το τεστ Παπανικολάου. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτελεστεί ως προς το εμβόλιο HPV. Είπε πως και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 72 χώρες που εγκρίθηκε η κυκλοφορία του. Οι πρώτες χώρες που το απέκτησαν ήταν οι ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία. Επισήμανε με λύπη ότι μόνο το 20% των γυναικών κάνει τεστ και πως παγκοσμίως από τα 470.000 περιστατικά οι 230.000 πεθαίνουν.
Τέλος απενεμήθηκαν αναμνηστικά στους εισηγητές.             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου