Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Επιστροφή στα κακά σενάρια: Η Ελλάδα δεν ανακάμπτει

Από την Standard and Poor’s 


Το ένα κακό μαντάτο κοντά στο άλλο για την χώρα μας. Συνεχίζουν τα σενάρια για μη επίτευξη του στόχου της  Ελλάδας  Αυτή τη φορά ο οίκος Standard and Poor’s σε έκθεσή του υπογραμμίζει ότι "Η Ελλάδα θα είναι εξαίρεση στις χώρες της ευρωζώνης που το 2013 θα γνωρίσουν ανάκαμψη. Δεν θα μπορέσει να ανακάμψει". Θεωρούν ότι και με τη σημερινή ισοπέδωση των εργασιακών δεν είναι ελκυστική στους επενδυτές. Ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο!
Ενώ οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν και απ' ό,τι φαίνεται θα ελεγχθούν απόλυτα από την τρόϊκα - η οποία έτσι ή αλλιώς ελέγχει 100% το ΤΑΙΠΕΔ - με αποτέλεσμα να διώχνει τους καλούς για την Ελλάδα επενδυτές (Κατάρ, Ρωσία) προς όφελος των ευρωπαϊκών εταιρειών που θέλουν να αποκτήσουν για "ψίχουλα", Ελληνικό, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κ.λπ, έχουν αρχίσει και έρχονται άσχημα νέα και εκθέσεις από το εξωτερικό για την πορεία της οικονομίας.

Σε έκθεση της Standard and Poor’s η Ελλάδα δεν πάει καλά και είναι η μοναδική χώρα από τις τέσσερις (οι άλλες τρεις είναι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία) η οποία δεν παρουσιάζει πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρ'όλες τις περικοπές σε δημόσιες επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις, τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες κλπ που έχουν οδηγήσει στα τραγικά αδιέξοδα που βιώνει η χώρα.
Ο οίκος τονίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε αλλά η βελτίωση προκλήθηκε από τη μείωση της ζήτησης και των εισαγωγών. Από το 2008 η μείωση των εισαγωγών στην Ελλάδα είναι 6,4% και των εξαγωγών 1,3%! Δηλαδή ακόμα και αυτή η μικρή βελτίωση του ισοζυγίου προκλήθηκε από την την καταναλωτική αδυναμία εξ αιτίας της οικονομικής καταστροφής των Ελλήνων πολιτών

Το σημαντικότερο είναι ότι η Standard and Poor’s υπογραμμίζει ότι "Η Ελλάδα θα είναι εξαίρεση στις χώρες της ευρωζώνης που το 2013 θα γνωρίσουν ανάκαμψη. Δεν θα μπορέσει να ανακάμψει".

Και αυτό διότι οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης, με την εξαίρεση της Ελλάδας, προσαρμόζονται με μεγάλη ταχύτητα και, ακόμη περισσότερο, οι εξαγωγές οδηγούν αυτή τη προσαρμογή ενώ το κόστος εργασίας πέφτει σε περισσότερο ανταγωνιστικά επίπεδα, σημειώνει ο αναλυτής του οίκου.

Δηλαδή η Ελλάδα με την τετράωρη εργασία και τα 520 ευρώ βασικό μισθό, δεν θεωρείται ακόμα ότι το κόστος εργασίας στην οικονομία της έχει πέσει ακόμα σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μιλάει για φανταστικά πλεονάσματα, βαπτίζοντάς τα "πρωτογενή". Μόνο που τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είχαν αξία μόνο στην περίπτωση που δεν χρωστάγαμε και υπήρχε ανάπτυξη στην οικονομία.

Όταν δεν έχεις ανάπτυξη αλλά ύφεση που χρόνο με τον χρόνο βαθαίνει, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η απόδειξη ότι υπάρχει μια θηλειά που σφίγει στο λαιμό της οικονομίας και δεν την αφήνει να αναπνεύσει. Και αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές της οικονομίας...

Και ο Ιούνιος όπου θα γίνει η "σούμα", πλησιάζει γοργά...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου