Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Την πίεση «ρίχνει» η χορτοφαγική διατροφή

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα από την Ιαπωνία.
Η έρευνα- επισκόπηση 39 μελετών σε 22.000 ανθρώπους- ανακάλυψε ότι οι χορτοφάγοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους κατανάλωναν κρέας.


Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα από το Εθνικό Εγκεφαλικό και Καρδιαγγειακό Κέντρο στην Οσάκα, οι οποίοι μελέτησαν τις επιδράσεις που έχει στην υγεία η κατάργηση του κρέατος από τη διατροφή.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, μια διατροφή που είναι κατά κύριο λόγο χορτοφαγική μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και μάλιστα σε επίπεδα που αντιστοιχούν με εκείνα που θα υπήρχαν στην περίπτωση μικρής μείωσης του σωματικού βάρους
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν φάνηκε να παίζει ρόλο το είδος της χορτοφαγικής διατροφής που ακολουθούσε κάποιος.
Ο ερευνητής Yoko Yokoyama, από το National Cerebral and Cardiovascular Center στην Οσάκα, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών.
Αλλά πρόσθεσε, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έρευνες σχετικά με χορτοφαγικές διατροφές ήταν μικρές και μπορεί να μην είχαν αρκετή στατιστική ισχύ ώστε να επηρεάζουν τα συνολικά αποτελέσματα.
Η έρευνα δεν μπόρεσε επίσης να εντοπίσει ποιες θρεπτικές ουσίες σε χορτοφαγικές διατροφές ήταν υπεύθυνες για το όφελος.
Σε ό,τι αφορά τη διαστολική πίεση, η διαφορά ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους υπόλοιπους ήταν μικρότερη (2,2mmHg οι μεν και 5mmHg οι δε), αλλά σαφώς αισθητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου