Γ. Μοτσάκος, ειδικός σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
«Από τα παλάτια του Μοντεζούμα, στις ακτές της Τρίπολης, παλεύουμε σε μάχες για την χώρα μας, στον αέρα, στην ξηρά και στην θάλασσα.» Έτσι ξεκινάει ο επίσημος ύμνος του σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, καλύπτοντας ένα μεγάλο πεδίο δράσης του αμερικανικού στρατού, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα. Ωστόσο, ο πόλεμος εξελίσσεται, και όπως ο στρατός προετοιμάζεται για το μελλοντικό πεδίο μάχης, υπάρχουν μέρη τα οποία ακόμη δεν έχουν εισέλθει στο πεδίο δράσης του. Το Πεντάγωνο αναζητά ιδέες για το πώς θα πρέπει να δράσει σε ένα μελλοντικό πόλεμο μεγαλουπόλεων αλλά και υπόγειων εγκαταστάσεων και σηράγγων. Η αναζήτηση και κατάθεση ιδεών για αυτό το θέμα ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα. Οι μεγαλουπόλεις ως ένα νέο πεδίο μάχης είναι σχετικά νέο φαινόμενο. Όταν οι πεζοναύτες εισέβαλαν στις αίθουσες του Μοντεζούμα το 1847, το σύνολο του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν μόλις πάνω από 20 εκατομμύρια. Σήμερα, 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα ή γύρω π.χ, από την πόλη του Μεξικού. Υπόγεια συστήματα διαμετακόμισης υπάρχουν επίσης αρκετά . Ενώ η οι Βόρειοι και οι Νότιοι πολεμούσαν στη μάχη του Αρκάνσας, ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος του Λονδίνου ξεκίνησε την λειτουργία για πρώτη φορά. Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον 148 υπόγεια συστήματα διαμετακόμισης σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, και μαζί τους, μέρη ή ολόκληρες σήραγγες και εναλλακτικές διαδρομές μέσα από πόλεις, τα οποία είναι ανεξερεύνητα, όπως το «μυστικό μετρό του Στάλιν» στην Μόσχα που κατασκευάστηκε στο Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ένας νέος πόλεμος στο μέλλον σημαίνει «αστικές μάχες» μέσα σε μια γιγαντιαίες πόλεις και αυτό μπορεί να σημαίνει μάχες κυριολεκτικά κάτω από το έδαφος. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγαλώνει, αυξάνεται αυτόματα και η πιθανότητα συμμετοχής των αμερικανικών αλλά και άλλων ενόπλων δυνάμεων σε έναν αστικό πόλεμο, με την διεξαγωγή επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας / η καταστροφής (HA / DR) μέσα σε μεγαλουπόλεις (Μια πόλη με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους είναι Μεγαλούπολη), αυξάνεται δραματικά. Ο αριθμός των μεγαλουπόλεων, οι οποίες διαθέτουν τεράστιες υπόγειες κατασκευές, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς από 23 το 2014 σε 37 το 2025. Από τις παραγκουπόλεις του Ρίο Ντε Τζανέριο μέχρι τις φτωχογειτονιές της Βομβάης και την πολύβουη Σανγκάη, οι μεγαλουπόλεις αποτελούν ένα νέο είδος πόλεων στον αιώνα που ζούμε. Δεδομένου ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις νέες απαιτήσεις υποδομών και πόρων, οι στρεσογόνοι παράγοντες του πληθυσμού, η φτώχεια και η αστάθεια στο εσωτερικό των πόλεων γίνονται όλο και πιο πιθανές αιτίες που θα οδηγήσουν στο μέλλον σε στρατιωτικές επιχειρήσεις «αστικού χαρακτήρα» για τη σταθεροποίηση και την αποκατάσταση της ειρήνης. Πώς το Πεντάγωνο θέλει να κυριαρχήσει σε μάχες σε αυτά τα μέτωπα; Μέσω της τεχνολογίας, φυσικά. Για αυτό και πραγματοποιεί εκδηλώσεις με θέμα αυτήν την ειδική τεχνολογία σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες αυτό το καλοκαίρι, προσελκύοντας «καινοτόμες ιδέες».
Εδώ είναι οι κατηγορίες:
Α. Αισθητήρες για την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση σε περιορισμένο χώρο και GPS για ειδικό για υπόγειο και πυκνό αστικό περιβάλλον, με σκοπό την επίγνωση της κατάστασης και την συλλογή δεδομένων.
Β. Επικοινωνίες με πολυκαναλικό σύστημα , ad-hoc, αυτο-διαμόρφωση και ειδικά δίκτυα , αλλά και GPS για υποβαθμισμένο περιβάλλον, ώστε αυτό να μπορεί να συμπεριλάβει πυκνής δομής αστικό και υπόγειο περιβάλλον.
Γ. Μέσα ατομικής προστασίας, υποστήριξης της ζωής και της παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και της ανίχνευσης σε κλειστούς χώρους. Συστήματα παρακολούθησης των ανθρώπινων ζωτικών οργάνων με «ραχοκοκαλιά» σύστημα επικοινωνιών και GPS για υποβαθμισμένα περιβάλλοντα, επίσης UAV / UAS για ιατρικό ανεφοδιασμό και εκκένωση τραυματιών , υποστήριξης της ζωής παρακολούθησης και ελέγχου του πόνου σε περιορισμένους χώρους.
Δ. Επιχειρήσεις Στρατιωτικών Πληροφοριών, συνυφασμένες με τα ποικίλα κέντρα πληθυσμού.
Ε. GPS με καθοδήγηση για κίνηση στρατιωτικού προσωπικού σε περιορισμένου χώρου περιοχές, αλλά και αυτόνομα συστήματα ψηφιακών χαρτών. Ουσιαστικά, ο αμερικανικός στρατός θέλει να βεβαιωθεί ότι εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία, αλλά και την απαραίτητη γνώση και τεχνολογία, για να περιηγηθεί, επιβιώσει, και να συνεργαστεί με ντόπιους πληθυσμούς σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη στον κόσμο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα έχουν στην κατοχή τους, από ειδικά ρομπότ για να εξερευνήσουν παλιές σήραγγες, μέχρι αυτοματοποιημένες συσκευές μετάφρασης για συνομιλίες σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Η σημασία της αποτελεσματικής δράσης ενόπλων δυνάμεων στον αποκαλούμενο αστικό ιστό, καταλαμβάνει τα τελευταία χρόνια θεμελιώδη θέση στις αποκαλούμενες πολεμικές επιχειρήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο πόλεμος στις ερειπωμένες πόλεις της Συρίας από δυνάμεις επίλεκτου πεζικού και αρμάτων μάχης. Μάλιστα ο συριακός στρατός κατέχει αυτήν την στιγμή σημαντικές τεχνικές στον αστικό πόλεμο, χωρίς μάλιστα την χρήση υπερτεχνολογίας, λόγω της πενταετής, ανελέητης δράσης του εναντίον των τζιχαντιστών. Όλοι οι στρατοί του κόσμου προετοιμάζονται εντατικά για αυτό το πολύ δύσκολο είδος πολέμου, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Στάλινγκραντ το 1942, με τα γνωστά αποτελέσματα για το στρατό του τρίτου Ράιχ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου