Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Οι λευκοί πελαργοί της Ευρώπης έκοψαν τα ταξίδια και εθίστηκαν στο... junk food

Τα πτηνά του συγκεκριμένου είδους έχουν εγκαταλείψει το εξαντλητικό μεταναστευτικό ταξίδι προς την Αφρική και ξεχειμωνιάζουν στις χωματερές των χωρών τους
O λευκός πελαργός της Πορτογαλίας έχει εγκαταλείψει την εξαντλητικό μεταναστευτικό ταξίδι προς την Αφρική και προτιμά να ξεχειμωνιάζει σε χωματερές τρώγοντας junk food.
O πελαργός αυτός είναι ένα μεγαλόσωμο πουλί, διάσημο λόγω των φωλιών που χτίζει σε καμπαναριά και άλλα ψηλά σημεία. Κανονικά περνά το χειμώνα στην Αφρική ενώ τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκεται στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Τελευταία όμως, ο λευκός πελαργός της Πορτογαλίας έχει αλλάξει συμπεριφορά.
«Τα πουλιά αυτά έχουν αλλάξει συμπεριφορά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ή μήπως εξαιτίας του εθισμού τους στο junk food;» διερωτάται το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο έρευνα του Πανεπιστημίου East Anglia.
Το τελευταίο διάστημα, ο λευκός πελαργός της Πορτογαλίας δείχνει να έχει εθιστεί στο junk food αφού προτιμά να μείνει στην πατρίδα του από το να μεταναστεύσει. Συνολικά υπάρχουν 14 χιλιάδες τέτοια πουλιά στην Πορτογαλία το χειμώνα, αριθμός δεκαπλάσιος απ΄ότι τα τελευταία δέκα χρόνια. Το είδος αυτό βρισκόταν υπό παρακολούθηση με τους επιστήμονες να έχουν τοποθετήσει στην πλάτη του ορισμένων πελαργών έναν ανιχνευτή GPS.
Ο εθισμός των πουλιών αυτών στο πρόχειρο φαγητό δεν είναι τυχαίος. Τα πουλιά, αντί να αποδημούν το χειμώνα για τη μαύρη ήπειρο, προτιμούν να τρώνε σκουπίδια σε χωματερές . Κι επειδή το φαγητό ήταν κυρίως junk food, τα πουλιά πιθανότατα να έχουν αναπτύξει εθισμό στο πρόχειρο φαγητό. Αλλά και στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τα πουλιά βρίσκουν άφθονη τροφή, συμπεριλαμβανομένου και του junk food.
Παλαιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση "Science Express" είχε δείξει ότι, και οι λευκοί πελαργοί από τη Γερμανία προτιμούν να περνούν το χειμώνα τρώγοντας σκουπίδια σε χωματερές του Μαρόκου. Οι ερευνητές είχαν επισημάνει τότε ότι, και πολλά άλλα αποδημητικά είδη πλήττονται από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως τα φράγματα, η αποψίλωση δασών και οι ανεμογεννήτριες που συναντούν στα επικά ταξίδια τους.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου