Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Πώς να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Να τρώτε φυσιολογικά και να κάνετε άσκηση
Πώς το ενεργειακό ισοζύγιο καθορίζει το σωματικό βάρος
Οι μηχανισμοί του ενεργειακού ισοζυγίου που εμπλέκονται στον έλεγχο του σωματικού βάρους


Τι μας παχαίνει;

Η μακροχρόνια πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων, σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής οδηγούν σε αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι με βάση την αρχή της διατήρησης της ενέργειας, η ενέργεια δεν χάνεται, αλλά προσλαμβάνεται, δαπανάται ή αποθηκεύεται στους ζώντες οργανισμούς.
Όταν δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς μέσω της διατροφής είναι ίσες με τις θερμίδες που καταναλώνονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας και των μεταβολικών διεργασιών, τότε υπάρχει ενεργειακή ισορροπία και το βάρος παραμένει σταθερό.
Άρα για να μειωθεί το βάρος πρέπει να προσλαμβάνονται λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανώνται

Όμως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα...

Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι δυναμικό σύστημα και όχι στατικό και οποιαδήποτε μεταβολή σε ένα του συστατικό, επηρεάζει δυναμικά και τα άλλα.
Τι σημαίνει αυτό; Όταν μειώνουμε την ενεργειακή πρόσληψη, όπως όταν κάνουμε δίαιτα, αυτό επηρεάζει τις αποθήκες ενέργειας, αλλά και τη δαπάνη ενέργειας, λόγω της μείωσης του μεταβολικού ρυθμού και άλλων μεταβολικών προσαρμογών...

Και γι' αυτό ποτέ δεν αδυνατίζουμε...

Το ανθρώπινο σώμα διατηρεί ευκολότερα το βάρος του σε υψηλά επίπεδα ενεργειακού ισοζυγίου.
Η διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας σε ένα χαμηλό επίπεδο, όπως με μια διατροφή με 1600 θερμίδες και χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, αύξηση της πείνας, αλλαγές στους μυς, στα λιποκύτταρα και στα εγκεφαλικά κύτταρα και είναι δύσκολη η διατήρηση σταθερού βάρους, ειδικά αν έχει προηγηθεί μια ολιγοθερμική δίαιτα που επιβαρύνει αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές.
Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση είναι αυτές που βοηθούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους και στη μακροχρόνια διατήρηση ενός σταθερού βάρους, γιατί επιτρέπουν τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας σε υψηλότερα επίπεδα και αποτρέπουν τις φυσιολογικές αλλαγές.
Να τρώτε φυσιολογικά και να ασκήστε με σταδιακές και όχι ακραίες αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση...
Αυτό είναι το μυστικό!
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου