Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Benetton, ώρα να πληρώσεις

Ένα οκταώροφο εργοστάσιο-κάτεργο στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε μέσα σε 90 δευτερόλεπτα. 1.134 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Κάποιοι απ’ τους επιζώντες πριόνισαν τα άκρα τους για να απεγκλωβιστούν. Με αφορμή αυτή τη φρίκη, ο ΟΗΕ ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αποζημιώσεων και εταιρικής ευθηνής – και μάλιστα λειτουργεί μια χαρά. Αλλά οι επιζώντες χρειάζονται τη βοήθειά μας για να κάνουμε μια συνένοχη εταιρεία να πληρώσει το μερίδιό της.

Ο Ιταλικός κολοσσός ρούχων Benetton, ο οποίος παρήγαγε τα ρούχα του στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα. Είναι η μόνη μεγάλη, διεθνής μάρκα με αδιαμφισβήτητες σχέσεις με το συγκεκριμένο εργοστάσιο, η οποία δεν έχει συνεισφέρει. Και σ’αυτό το σημείο, μπαίνουμε εμείς στο παιχνίδι.
Η Benetton προετοιμάζεται για την εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο. Είναι το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς για την Ιταλική μόδα – και η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Κάνε κλικ για να απαιτήσουμε απ΄τη Benetton να πληρώσει τις αποζημιώσεις τώρα. Όταν συγκεντρώσουμε 1 εκατομμύριο υπογραφές, θα δημιουργήσουμε ένα δικό μας φαντασμαγορικό show στην εβδομάδα μόδας, που θα τους μείνει αξέχαστο. Υπόγραψε τώρα:
https://secure.avaaz.org/el/benetton_pay_up_loc/?bxcwpgb&v=53178
Συνήθως, όταν συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα, οι πολυεθνικές κάνουν τα στραβά μάτια. Ως εδώ! Για πρώτη φορά η Συμφωνία του Rana Plaza που εισηγήθηκε ο ΟΗΕ, συμπεριλαμβάνει όλους όσους ευθύνονται – την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, τους εργοστασιάρχες, τους εμπόρους και τα σωματεία εργαζομένων απ’όλο τον κόσμο. Αν όμως η Benetton δεν συμμετέχει την συμφωνία, άλλες εταιρείες θα την αντιγράψουν και η ευκαιρία για απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα τέτοιων περιπτώσεων θα εξατμιστεί.

Η Benetton είναι η μοναδική παγκόσμια μάρκα με εξακριβωμένες σχέσεις με το εργοστάσιο Rana Plaza, η οποία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. Παρόλο που τη χρονιά που κατέρρευσε το εργοστάσιο, η Benetton είχε κέρδη €139 εκατομμύρια, υποστηρίζουν ότι έχουν πράξει το χρέος τους αφού έκαναν μια δωρεά σε μια τοπική, φιλανθρωπική οργάνωση (αρνούνται ωστόσο να δηλώσουν το ποσό της συγκεκριμένης δωρεάς). Η φιλανθρωπία όμως δεν είναι το ίδιο με τη δίκαιη αποζημίωση. Η αλήθεια είναι πως η κατάρρευση του εργοστασίου ευθύνεται σε αισχρή εταιρική αμέλεια. Σ’έναν ιδανικό κόσμο, η αποζημίωση θα ήταν υποχρεωτική, αλλά τουλάχιστον οι εταιρείες που εμπλέκονται σ’αυτή την ανθρώπινη τραγωδία θα πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα.

Για κολοσσούς ένδυσης όπως η Benetton η φήμη τους είναι το παν – ας τους χτυπήσουμε λοιπόν εκεί που τους τσούζει. Όσες περισσότερες υπογραφές μαζέψουμε, τόσο πιο δυνατά θα ηχήσει το μήνυμά μας στο γραφείο του γενικού διευθυντή της Benetton. Υπόγραψε τώρα για να απονεμηθεί δικαιοσύνη στους επιζώντες του Rana Plaza και μετά διάδωσε την εκστρατεία στους πάντες:

https://secure.avaaz.org/el/benetton_pay_up_loc/?bxcwpgb&v=53178

Ξέρουμε πως να ασκήσουμε πίεση σε πολυεθνικές. Μετά την κατάρρευση του κτιρίου, το κίνημά μας συσπειρώθηκε και ανάγκασε μάρκες όπως η H&M να υπογράψουν το Fire & Safety Accord, ώστε να σταματήσουν να θυσιάζονται ζωές στο βωμό του κέρδους και της μόδας. Τώρα ας ενωθούμε ακόμα μια φορά για να απαιτήσουμε αποζημιώσεις για τις οικογένειες που περιμένουν βοήθεια.

Με ελπίδα,
Dalia, Oliver, Emily, Risalat, Mais, Ricken και ολόκληρη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι μας 'Εμαθε η Τραγωδία στο Εργοστάσιο Rana Plaza στο Βangladesh (VICE)
http://www.vice.com/gr/read/ti-mas-emathe-i-tragwdia-sto-rana-plaza

Το θανατηφόρο τίμημα της μόδας: Εκείνοι που σκοτώνονται καθημερινά για να ντυνόμαστε εμείς (News 247)
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/to_thanathforo_timhma_ths_modas_ekeinoi_poy_skotwnontai_kathhmerina_gia_na_ntynomaste_emeis.2767167.html?service=print

Οι επιζώντες ακόμη ταλαιπωρούνται ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του Rana Plaza - Rana Plaza factory collapse survivors struggle one year on (BBC)
http://www.bbc.com/news/world-asia-27107860

Αποφεύγοντας άλλο ένα Rana Plaza - Preventing Another Rana Plaza (Business of Fashion)
http://www.businessoffashion.com/2013/09/op-ed-preventing-another-rana-plaza.html

Το ντοκιμαντέρ του BBC2 θα σας κάνει να προβληματιστείτε για την συνεχή ζήτηση φτηνής μόδας - BBC2’s Clothes To Die For documentary will make you question your need for endless, cheap fashion (Metro)
http://metro.co.uk/2014/07/21/bbc2s-clothes-to-die-for-will-make-you-question-your-need-for-endless-...

Σωματεία ζητούν αποζημιώσεις - Labour leaders call for adequate compensation (New Age) http://newagebd.net/89039/labour-leaders-call-for-adequate-compensation/#sthash.JrpQAPM0.uvht0kNC.dpbs

Η Συμφωνία Rana Plaza – Δωρητές - Rana Plaza Arrangement - Donors
http://www.ranaplaza-arrangement.org/fund/donors

Στο στόχαστρο της Παγκόσμιας Μέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Benetton σχετικά με τις αποζημιώσεις στο Rana Plaza - Benetton targeted over Rana Plaza compensation on International Human Rights Day (Clean Clothes)
http://www.cleanclothes.org/news/press-releases/2014/12/10/benetton-targeted-over-rana-plaza-compens...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου