Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ένα ανατρεπτικό σχέδιο για τον Αμαζόνιο

Ένα ανατρεπτικό σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία της μεγαλύτερης προστατευόμενης περιοχής στον κόσμο - 1,35 δισ. στρέμματα δάσους στον Αμαζόνιο. Μιλάμε για δυο φορές το μέγεθος της Γαλλίας! Όμως δε θα να προχωρήσει, αν οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Βενεζουέλας δεν δουν ότι υπάρχει παγκόσμια, λαϊκή στήριξη. Και σ’αυτό το σημείο μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο.
Η Κολομβία μόλις δήλωσε ότι είναι υπέρ. Αν δημιουργήσουμε μια τεράστια, παγκόσμια έκκληση για τη σωτηρία του Αμαζονίου και την ενισχύσουμε με δημοσκοπήσεις στις τρεις χώρες, μπορούμε να δώσουμε στον πρόεδρο της Κολομβίας τη στήριξη που χρειάζεται για να πείσει με τη σειρά του τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα. Κι οι τρεις ηγέτες ψάχνουν ευκαιρία για να προβληθούν εν όψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ας τους τη δώσουμε!
Ο Αμαζόνιος δίνει ζωή στον πλανήτη μας – φιλοξενεί το 10% όλων των ειδών, ενώ τα δέντρα του βοηθούν στην καθυστέρηση της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ειδικοί λένε ότι αυτή η προστατευόμενη περιοχή θα μπορούσε να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη αποψίλωση του δάσους. Υπόγραψε το ψήφισμα και μόλις συγκεντρώσουμε 1 εκατομμύριο υπογραφές, αρχηγοί ιθαγενών φυλών θα το παραδώσουν μαζί με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων απευθείας στις τρεις κυβερνήσεις:
https://secure.avaaz.org/el/amazon_corridor_loc/?bxcwpgb&v=56468
Το μέλλον του τροπικού δάσους του Αμαζονίου κρέμεται από μια κλωστή. Μετά από μια σύντομη μείωση, η αποψίλωση του δάσους άρχισε ξανά να αυξάνεται από πέρυσι, και εκτοξεύτηκε κατά 190% στη Βραζιλία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η υπάρχουσα νομοθεσία και ο τρόπος με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται αποτυγχάνει να σταματήσει τους υλοτόμους, τους ανθρακωρύχους και τους κτηνοτρόφους. Ο καλύτερος τρόπος να αναγεννηθεί το δάσος είναι η δημιουργία μεγάλων προστατευόμενων περιοχών και μέσω αυτών των οικολογικών καταφυγίων να προστατευθεί το εύθραυστο οικοσύστημα του Αμαζονίου.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι προστατευόμενες περιοχές εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, άλλοι ότι εφαρμόζονται χωρίς τη διαβούλευση των κοινοτήτων των ιθαγενών. Όμως η συγκεκριμένη πρόταση, έχει δημιουργηθεί μέσα από στενή συνεργασία με τις φυλές των ιθαγενών της περιοχής, το 80% της οποίας ήδη προστατεύεται. Αυτό που χρειάζεται στην ουσία το πρωτοποριακό σχέδιο είναι συντονισμός σε τοπικό επίπεδο και εφαρμογή.
Ιθαγενείς και ακτιβιστές έχουν χάσει τη ζωή τους στον αγώνα για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου, του σπιτιού τους. Αν τα μέλη του Avaaz στη Λατινική Αμερική ηγηθούν της εκστρατείας μας και οι υπόλοιποι από εμάς απ’όλο τον κόσμο συσπειρώσουμε τη δύναμή μας για να τους στηρίξουμε, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να πείσουμε τους ηγέτες να κάνουν το θαρραλέο βήμα στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την εξαφάνιση των ειδών. Υπόγραψε τώρα – ας δείξουμε στους τρεις ηγέτες ότι υπάρχει τεράστια, παγκόσμια στήριξη για αυτό το υπέροχο σχέδιο για τον Αμαζόνιο.
https://secure.avaaz.org/el/amazon_corridor_loc/?bxcwpgb&v=56468
Το κίνημα του Avaaz έχει αγωνιστεί επανειλημμένα για τα δάση μας και ενάντια στις απειλές που δέχεται ο Αμαζόνιος στη Βολιβία, το Περού και τη Βραζιλία. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να κερδίσουμε τον αγώνα με ένα πρακτικής και ζωτικής σημασίας σχέδιο που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδία μας. Αν το μοντέλο πετύχει, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μεγάλα δάση του πλανήτη. Αυτό το σχέδιο μπορεί να φυτέψει έναν σπόρο που θα βοηθήσει στην προστασία όλου του κόσμου.
Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Alice, Bert, Ana Sofía, Oscar, Marigona, Joseph και ολόκληρο το κίνημα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου