Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Όταν ο Ν. Τραμπ «έφτυσε» τον Ρ.Τ. Ερντογάν και… άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει υπέρ της Ελλάδας

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ανατρέπει πλέον τα δεδομένα και ανακατεύει την τράπουλα στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο.
Έχει ειδικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία βεβαίως περιλαμβάνει το Αιγαίο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αναλάβει καθήκοντα από τον Ιανουάριο δεν έχει κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις κατά το παρελθόν για τα θέματα της γεωπολιτικής, πέρα βέβαια των σχέσεων με την Ρωσία που επιθυμεί να αποκατασταθούν. Ωστόσο έχει κάνει κάποιες κινήσεις που δείχνουν πιθανότατα και προθέσεις, αφού ξεπερνούν τον συμβολικό τους χαρακτήρα. Και μέσα σε αυτές είναι και η στάση του απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεση του στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν και την ίδια στιγμή δείχνει να υποστηρίζει τις θέσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Οι δύο αυτές χώρες έχουν εχθρικές σχέσεις με την Άγκυρα, ενώ έχουν οικοδομήσει έναν άξονα με την Ελλάδα και την Κύπρο, συνάπτοντας τριμερείς συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα και στον αμυντικό τομέα.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το επιτελείο του νέου Αμερικανού Προέδρου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ενεργειακά θέματα στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκαν εκπρόσωποι τους και στην Ελλάδα έχοντας επαφές με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης σε υψηλό επίπεδο.
Αξίζει δε να σημειωθεί πώς κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, στην οποία είχε μεταβεί και ο Ερντογάν μετατρέποντας αίθουσα του ξενοδοχείου σε «τουρκικό σαράι», ο Ν. Τραμπ είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, τον οποίο θεωρεί αυταρχικό και επικίνδυνο, ενώ την ίδια στιγμή είχε επαφές και διευρυμένες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Η συγκεκριμένη επιλογή καταδεικνύει πως η Τραμπ βλέπει από μια άλλη οπτική γωνία τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και για τον ρόλο της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Χθες, ο Νετανιάχου και ο αλ Σίσι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ντ. Τράμπ για την εκλογή του, ενώ ο Ρ.Τ. Ερντογάν το έπραξε σαν βρεγμένη γάτα, γνωρίζοντας προφανώς πώς τα σχέδια του περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αλλάξουν πολιτική απέναντι στην Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμήσει σαφώς να αποκαταστήσει τις αμερικανορωσικές σχέσεις και αν χρειασθεί θα αδειάσει και πάλι τον Ρ.Τ. Ερντογάν, τον οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση και γνωρίζει πώς τα… πολιτικά ψωμιά του δεν είναι πολλά με τον τρόπο που «παίζει».
Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Ερντογάν πώς δεν πρόκειται να έχει τη συγκατάθεση του Ν. Τραμπ στην επιχείρηση εισβολής στο Ιράκ και στη Συρία, κάτι που επιχείρησε να εκβιάσει ο ίσως, εκτιμώντας πώς τον Μπάρακ Ομπάμα θα τον διαδεχθεί η Χίλαρι Κλίντον.
Επίσης, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει στηλιτεύσει επανειλημμένως την ισχυροποίηση του Ισλάμ, που βασικός του εκπρόσωπος είναι η Τουρκία, ενδεχομένως να αναγκάσει τη γείτονα χώρα να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει τις προκλήσεις τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Και αυτό θα είναι προς συμφέρον της Ελλάδος και για το μεταναστευτικό, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις των δύο χωρών θα εισέλθουν σε μία διαφορετική πραγματικότητα λόγω της διαφορετικής στάσης που θα έχουν πλέον οι Αμερικανοί στο γεωπολιτικά ζητήματα.
Όπως και να έχει λοιπόν, τους επόμενους μήνες αναμένονται να γίνουν αρκετές κινήσεις στην σκακιέρα της γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί κατά κανόνα η αμερικανική πολιτική να μην έχει σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά στην εξωτερική της πολιτική, όπως τουλάχιστον έχει αποδειχθεί ιστορικά, αλλά μπορεί τα δεδομένα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ να ευνοήσουν την Ελλάδα.
Ακόμη και το γεγονός να έρθουν πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία, η Ελλάδα θα ευνοηθεί.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου