Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των αμοιβών

Η Πέμπτη 3 Νοεμβρίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των αμοιβών, η οποία αντιπροσωπεύει την ημέρα του έτους κατά την οποία οι γυναίκες στην Ευρώπη παύουν ουσιαστικά να πληρώνονται για τη φετινή χρονιά, εξαιτίας του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων· με τις μέσες ωριαίες αποδοχές των γυναικών στην Ευρώπη να υπολείπονται κατά 16,7% των αντίστοιχων αποδοχών των ανδρών, στην πραγματικότητα, οι γυναίκες παρέχουν ετησίως το 16% του χρόνου εργασίας τους δωρεάν. Στην Ελλάδα η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αντιπροσωπεύει το 15%.
Μερικοί παράγοντες που ενισχύουν τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι οι εξής:
  • Οι θέσεις διοίκησης και εποπτείας καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες. Σε κάθε τομέα οι άνδρες παίρνουν προαγωγή πιο συχνά από τις γυναίκες και ως εκ τούτου αμείβονται καλύτερα. Αυτή η τάση κορυφώνεται στις υψηλές θέσεις, όπου οι γυναίκες αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 4% των Διευθυνόντων Συμβούλων. 
  • Οι γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικά άμισθα καθήκοντα, όπως το νοικο- κυριό και τη φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών προσώπων σε μεγαλύ- τερη κλίμακα απ’ ότι οι άνδρες. Οι εργαζόμενοι άνδρες περνούν κατά μέσο όρο 9 ώρες την εβδομάδα σε άμισθες δραστηριότητες φροντίδας και νοι- κοκυριού, ενώ οι γυναίκες περνούν 26 ώρες —που σημαίνει τουλάχιστον 4 ώρες κάθε μέρα. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην αγορά εργασίας με περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες να μειώνουν τις έμμισθες ώρες τους σε μερικής απασχόλησης, ενώ μόνο 1 στους 10 άνδρες κάνει το ίδιο. 
  • Οι γυναίκες έχουν την τάση να περνούν περιόδους μακριά από την αγο- ρά εργασίας συχνότερα απ’ ότι οι άνδρες. Αυτές οι διακοπές στη σταδι- οδρομία δεν επηρεάζουν μόνο τις ωριαίες αποδοχές, αλλά έχουν επίσης αντίκτυπο στις μελλοντικές αποδοχές και συντάξεις. 
  • Διαχωρισμός στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας: αυτό σημαί- νει ότι σε μερικούς τομείς και επαγγέλματα, οι γυναίκες έχουν την τάση να υπερεκπροσωπούνται, ενώ σε άλλους τομείς υπερεκπροσωπούνται οι άνδρες. Σε μερικές χώρες, τα επαγγέλματα που αναλαμβάνουν κυρίως γυ- ναίκες, όπως η διδασκαλία ή οι πωλήσεις προσφέρουν χαμηλότερα ωρο- μίσθια απ’ ότι επαγγέλματα που αναλαμβάνουν κυρίως οι άνδρες, ακόμα και όταν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο εμπειρίας και εκπαίδευσης. 
  • Οι μισθολογικές διακρίσεις, που αν και παράνομες, συνεχίζουν να ενι- σχύουν τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου