Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η πρωτεΐνη που «προδίδει» τον πρόωρο τοκετό

Μια απλή εξέταση για εγκύους που δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά θα δείχνει αν υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
Η εξέταση μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στον τράχηλο της μήτρας των εγκύων που έχουν πρόωρες συσπάσεις. Αν οι τιμές είναι υψηλές, σημαίνει ότι οι πιθανότητες που έχει η γυναίκα να γεννήσει μέσα τις επόμενες 15 μέρες είναι διπλάσιες. Αντίθετα, αν τα επίπεδα της πρωτεΐνης είναι χαμηλά, η πιθανότητα πρόωρου τοκετού είναι μάλλον ανύπαρκτη.
Η πρωτεΐνη ονομάζεται εμβρυϊκή ινονεκτίνη και υπό φυσιολογικές συνθήκες εμφανίζεται αρχικά την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και εκ νέου λίγο πριν από το τέλος της. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, αν εμφανιστεί και στο μεσοδιάστημα σε συνδυασμό με πρόωρες συστολές, σημαίνει ότι θα υπάρχει πρόωρος τοκετός.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μια τέτοια περίπτωση οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες παραμονή στο κρεβάτι και τους χορηγούν φάρμακα για την ενίσχυση της υγείας του βρέφους μετά τον πρόωρο τοκετό. Επίσης, μπορεί να χορηγήσουν στις εγκύους ειδική θεραπεία, προκειμένου να παραταθεί η εγκυμοσύνη και η διάρκειά της να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών της εξέτασης, το 75% των γυναικών που παρουσίασαν υψηλές τιμές της πρωτεΐνης γέννησαν τουλάχιστον έξι εβδομάδες νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Andrew Shennan, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα για την ανάπτυξη και την ακρίβεια της εξέτασης, μέχρι σήμερα η μέτρηση των επιπέδων της εμβρυϊκής ινονεκτίνης γινόταν με διαφορετικό τρόπο, όμως η νέα εξέταση θεωρείται πολύ πιο ακριβής. «Με την καινούργια εξέταση, οι γυναίκες που δεν έχουν πολλές πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα δεν θα είναι απαραίτητο να μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, ούτε να κάνουν θεραπεία που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται» είπε ο καθηγητής Shennan στα βρετανικά μέσα.
Την εξέταση ανέπτυξαν ερευνητές του νοσοκομείου Guy’s and St. Thomas’ στο Λονδίνο, ενώ τη χρηματοδότησε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βρεφών Tommy’s.
Πηγή: www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου