Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις για την προετοιμασία ένταξης της Ιεράς Π. Μεσολογγίου στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Τριήμερο εκδηλώσεων για την προετοιμασία ένταξης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO διοργανώνουν την Πέμπτη 21, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ομίλων,
Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, η Αδελφότητα των Απογόνων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε), ο Σύλλογος των Απανταχού Κατοχιανών καθώς και η Εθελοντική Ομάδα Ανάδειξης του Μνημείου «Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός».
Στον εκθεσιακό χώρο του κτηρίου του Ελληνικού ICOMOS όπου φιλοξενείται ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στον Κεραμεικό (Πειραιώς 73, Στάση Μετρό: Κεραμεικός, Στάση ηλ. σταθμού: Θησείο), θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις των 2 πρώτων ημερών. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με Έκθεση Τοπικών Προϊόντων του Μεσολογγίου, θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών και σειρά θα έχουν τα εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής «Γνωρίστε το Μεσολόγγι μέσα από την τέχνη» της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου. Οι συμμετέχοντες, επίσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τοπική γευσιγνωσία από τον σεφ Νικόλαο Νούλα, την επιχείρηση «Αυγοτάραχο Στέφος Α.Ε.» και μποχωρίτικες πίτες από τον Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης Ευηνοχωρίου». Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, θα βρει τους παρευρισκόμενους με την Έκθεση Τοπικών Προϊόντων στις 19:00. Σειρά θα έχει ένα μοναδικό χορευτικό παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα από το Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών του δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δίνοντας τη σκυτάλη σε τοπική γευσιγνωσία.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις:
* Του προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Ιωάννη Μαρωνίτη με θέμα ομιλίας «Τα κριτήρια ένταξης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».
* Του προέδρου του Ελληνικού ICOMOS και γενικό γραμματέα Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος Δρ. 
Αθανασίου Νακάση  με θέμα ομιλίας «Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής του».
* Του 
Αριστείδη Γαλάνη από την Εθελοντική Ομάδα ανάδειξης του μνημείου «Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός» με τίτλο «Παρουσίαση του μνημείου Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός».
* Του προέδρου της Αδελφότητας των Απογόνων,Ελεύθεροι Πολιορκημένοι  
Κώστα Καρκανιά με τίτλο ομιλίας «Η Πύλη, το Τείχος, οι λοιπές οχυρώσεις του Μεσολογγίου αιώνιο Μνημείο Ελευθερίας».
* Του προέδρου ΑΙ.ΠΟ.Ε. 
Παναγιώτη Κοντού με θέμα: «Το πολιτισμικό και περιβαλλοντικό ανάγλυφο της περιοχής».
* Του προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Κατοχιανών 
Πάνου Καλατζή με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων, αρχαίο Νεώριο».
* Του δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη με τίτλο: «Οι προϋποθέσεις ένταξης της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».
Σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης και ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης τόνισαν «Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πληροί τα κριτήρια ένταξης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO εφόσον αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου