Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αγελάδες ταΐζονται με καραμέλες - Όπως πάντα, πρωτοπόροι οι Αμερικανοί αγρότες…

(μτφ. Κριστιάν)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι αγρότες κτηνοτρόφοι βοοειδών ταΐζουν τα ζώα τους με καραμέλες για να κάνουν λιγότερα έξοδα και να παχύνουν τα ζώα γρηγορότερα.
Αυτή είναι η νέα ανακάλυψη ορισμένων Αμερικανών κτηνοτρόφων βοοειδών για να κάνουν οικονομία στις ζωοτροφές.

Σε απάντηση στην αύξηση της τιμής του καλαμποκιού, τρέφονται πλέον οι αγελάδες ορισμένων αγροκτημάτων με φτηνά ζαχαρωτά με ποσοστό έως το 8%.
Κομμάτια από καραμέλες, μείγμα σοκολάτας ή ψίχουλα βιομηχανικών μπισκότων, τα απόβλητα των βιομηχανιών ζαχαρωτών, παρέχουν όχι μόνο σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τους παραγωγούς ($ 160 για ένα τόνο ψηγμάτων καραμελών έναντι $ 315 ανά τόνο αραβόσιτου), αλλά επίσης παχαίνουν οι αγελάδες πιο γρήγορα.
«Αυτά τα τρόφιμα έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό λίπους από το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά», λέει ο Joseph Watson, κτηνοτρόφος στο Κεντάκι.
Ως εκ τούτου, πρόκειται για αγελάδες που παχαίνουν πιο γρήγορα, αλλά και παράγουν περισσότερο γάλα (μέχρι επιπλέον 1,5 λίτρα ανά ζώο και ανά ημέρα), και όλα σε χαμηλότερο κόστος για τον αγρότη.
Σύμφωνα με τον John Waller, καθηγητής διατροφής των ζώων του Πανεπιστημίου του Τενεσί, αυτός ο τρόπος εκτροφής δεν είναι επικίνδυνο για τα ζώα που είναι σε θέση να αφομοιώσουν μια ευρεία ποικιλία τροφίμων χάρη στα βακτήρια που περιέχονται στη κοιλία τους.
Ωστόσο, η σύνθεση της καραμέλας (ζάχαρη, τεχνητά χρώματα και αρώματα, χημικοί σταθεροποιητές ...) μπορεί να είναι περίπλοκη όσον αφορά τα στοιχεία που ενδέχεται να υπάρχουν στο τελικό προϊόν, είτε πρόκειται για το κρέας, είτε για το γάλα.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι ότι μερικά γλυκά δίνονται στις αγελάδες με τη συσκευασία τους. Το να βγάλεις τα πλαστικά από τις καραμέλες ίσως να θεωρηθεί δαπανηρό όταν είναι γνωστές οι υψηλές επιδόσεις του πεπτικού συστήματος των μηρυκαστικών.
Ο Mike Yoder, κτηνοτρόφος αγελάδων στο Βερμόντ υιοθέτησε και αυτός αυτό το είδος εκτροφής για τα ζώα του.
«Στην γεωργία , μερικές φορές είναι καμιά φορά θέμα η δεκάρα ή μισή δεκάρα. Αν είναι δυνατόν να σώσεις ένα λεπτό, πρέπει να το κάνεις», δήλωσε ο ίδιος στο CNN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου