Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Όσα δεν ξέρουμε για το modem-router που κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο για εμάς και τον υπολογιστή μας...

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν στο σπίτι τους μια μικρή συσκευή, σε κάποια γωνία, η οποία όμως παράγει μαγεία: Μας προσφέρει σύνδεση στο internet! Η συσκευή αυτή λέγεται modem-router και κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο για εμάς και τον υπολογιστή μας...
Τα routers λειτουργούν είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα.


Τα τελευταία χρόνια το κόστος των ασύρματων (Wi-Fi) routers έχει πέσει αρκετά, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να τα δίνουν σαν δώρο σε κάθε νέο συνδρομητή τους. Έτσι, τα ελληνικά νοικοκυριά κατακλύζονται από Wi-Fi routers, τα οποία λύνουν τα χέρια μας μεν, αφού μας επιτρέπουν να συνδέουμε στο Internet και το smartphone, το tablet, το laptop μας, αλλά είναιευάλωτα σε «εξωτερικές» επιθέσεις. Βλέπετε, το σήμα που εκπέμπει το router ξεπερνά -συνήθως- τα όρια του σπιτιού μας, με αποτέλεσμα να το «βλέπουν» και οι γείτονες ή οποισδήποτε να περνά έξω από αυτό.
«Μα», θα πείτε, «γι’αυτό υπάρχει το password του router μου, για να έχω μόνο εγώ πρόσβαση σε αυτό!». «Ναι, το password ρε συ, αυτό που γράφει στο αυτοκόλλητο κάτω από τη συσκευή». Αυτό το password, φίλε guy και αγαπητή gal, είναι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να έχεις αλλάξει όταν εγκατέστησες ή σου εγκατέστησαν το internet στο σπίτι. Ο λόγος είναι απλός, ο “default”, ο προεπιλεγμένος κωδικός του router δηλαδή, είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστείαπό κάποια εξωτερική συσκευή με το κατάλληλο software και να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο δίκτυό σας. Στην καλύτερη απλώς θα καταχράζεται τη σύνδεσή σας και θα έχετε πολύχαμηλές ταχύτητες, στη χειρότερη μπορεί να πραγματοποιήσει παρανομίες χρησιμοποιώντας το δικό σας δίκτυο και έτσι η αστυνομία να σας χτυπήσει την πόρτα χωρίς να φταίτε σε τίποτα.
Το Greek WPA finder είναι ένα πολύ απλό app που έχει τη δυνατότητα να «σκανάρει» τα δίκτυα στη γύρω περιοχή και να εντοπίζει τα routers που έχουν ακόμη τον προεπιλεγμένοκωδικό τους και να τον σπάει. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, προφανώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακόβουλο τρόπο, για να συνδεθεί κάποιος σε ξένο δίκτυο δηλαδή, αλλά κάτι τέτοιο φυσικά είναι παράνομο και ο developer της εφαρμογής φυσικά δε το έφτιαξε γι’αυτό το λόγο. Με το Greek WPA finder μπορείτε εύκολα να δείτε αν το router σας είναι ευάλωτο, ή να το δοκιμάσετε στο router κάποιου φίλου ή συγγενή, με σκοπό να αυξήσετε τα επίπεδα ασφάλειάς του.

Εάν η εφαρμογή μπορείτε να βρεί τον κωδικό του router, τότε είναι σαφώς εκτεθειμένο το δίκτυο και πρέπει να αλλαχθεί άμεσα το password. Αυτό γίνεται μέσα από το menu του router, ακολουθώντας της οδηγίες που αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης του ή επισκεπτόμενοι το site του παρόχου σας. Είναι κάτι εύκολο που απαιτεί λίγα δευτερόλεπτα και είστε αδικαιολόγοητοι αν δε το κάνετε. Το Greek WPA finder μπορεί να αποκαλύψει εύκολα και γρήγορα την αδυναμία ενός δικτύου και να την καλύψετε εν συνεχεία. Αν μπορείτε να «σπάσετε» εσείς τον κωδικό, σίγουρα μπορούν και πολλοί ακόμη.
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το Greek WPA finder για Android συσκευές δωρεάν από τοGoogle Play.
πηγη
neakalamantata.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου