Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Διαμαρτυρία Λεωνίδα Καρνάρου για λογοκλοπή από συντάκτη της εφημερίδας «Πατρίς του Πύργου»

Για λογοκλοπή από το βιβλίο του, «Αμαλιάδα 1821-1914», καταγγέλλει με επιστολή του τον Γιάννη Νικολόπουλο της εφημερίδας «Πατρίς του Πύργου» ο γνωστός συμπολίτης συγγραφέας, Λεωνίδας Καρνάρος.
Η επιστολή: 
«κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΛ. ΒΑΡΟΥΞΗ
ΕΚΔΟΤΗ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ εφημ. "ΠΑΤΡΙΣ" Πύργου
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Είναι κάμποσος καιρός που ο συνεργάτης της εφημερίδας σας κ. Γιάννης Νικολόπουλος, διατηρεί στην εφημ. "Πατρίς της Κυριακής", τη στήλη "Κάποτε στην Ηλεία. Ιστορία-Μνήμες- Παράδοση-Πολιτισμός", με σκοπό να παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας της Ηλείας.

Δε σας κρύβω ότι αρχικά θαύμαζα την "ερευνητική" προσπάθεια του κ. Γιάννη Νικολόπουλου, μέχρι που έλαβα στις 12-11-2014 έναν συστημένο ογκώδη φάκελο από τον αξιόλογο και πολυγραφότατο Ηλείο συγγραφέα κ. Βύρωνα Δάβο, που με πληροφορούσε ότι πολλά από τα δημοσιεύματα της στήλης, ο κ. Νικολόπουλος τα έχει πάρει αυτούσια από τα βιβλία του κ. Δάβου, χωρίς να σημειώνει την πηγή. Μάλιστα, για τη "λαθροχειρία" αυτή του κ. Νικολόπουλου, ο κ. Δάβος μου είπε ότι έχει προβεί σε διαμαρτυρία και προς εσάς. Από τότε, κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τα παρουσιαζόμενα ως γραπτά του κ. Γιάννη Νικολόπουλου, είδα ότι στο φύλλο της εφημερίδας σας "Πατρίς" της Κυριακής 15-2-2015, έχει καταχωρηθεί ένα μεγάλο κείμενο που καταλαμβάνει τα 2/3 της σελίδας και αναφέρεται στη "ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΡΤΥΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ". Το κείμενο αυτό ο κ. Νικολόπουλος το έχει πάρει από το βιβλίο μου "ΑΜΑΛΙΑΔΑ 1821-1914", εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ, Αμαλιάδα 2002, σελίδες 37-39. Μάλιστα έχει βάλει και την υποσημείωση στο τέλος του κειμένου για έναν αγωγό επί της οδού Αθαν. Διάκου, που έχει κατασκευαστεί για να βρίσκουν διέξοδο τα νερά ενός μικρού χειμάρρου, του "Σκατελάρη", πράγμα που είναι και παντελώς άσχετο με τον τίτλο του δημοσιεύματος για τη "Μετοικεσία των Γορτυνίων στην Αμαλιάδα"!!
Μου είναι αδιανόητο πως ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος με την πολύχρονη διακονία του τόσο στον τοπικό τύπο ως εκδότης εφημερίδας και δημοσιογράφος ο ίδιος, όσο και ως πνευματικός άνθρωπος, Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πύργου και συγγραφέας βιβλίων λογοτεχνίας και πρόσφατα ιστορίας, κάνει πως δεν γνωρίζει τη δεοντολογία που επιβάλλει την αναγραφή των πηγών που χρησιμοποίησε στη συγγραφή των άρθρων του. Επειδή και μετά τη διαμαρτυρία του κ. Βύρωνα Δάβου συνεχίζει την ίδια τακτική, δεν πιστεύω ότι η μη καταχώρηση της Βιβλιογραφίας έγινε "εκ παραδρομής ή εκ λάθους" και θεωρώ ότι κινείται εκ του πονηρού υφαρπάζοντας κατά συρροήν όποια κομμάτια εργασιών άλλων συγγραφέων θέλει, παρουσιάζοντάς τα ως δικά του κείμενα.
Έτσι, στην περίπτωση της "ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΡΤΥΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ", αν κάποιοι ερευνητές από την Ηλεία, την Αρκαδία, κ.λπ. επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέμα αυτό, τώρα ή στο μέλλον, και εντοπίσουν στην εφημερίδα σας το κείμενο, ως σωστοί συγγραφείς υποχρεούνται να βάλλουν την υποσημείωση ότι το άρθρο αυτό είναι του κ. Γιάννη Νικολόπουλου, δημοσιευμένο στο ένθετο "Επιλογές" της εφημερίδας "Πατρίς" Πύργου της Κυριακής 15-2-2015. Ως εκ τούτου, με την υποκλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, ο κ. Νικολόπουλος δοξάζεται και γίνεται ιστορικός ερευνητής!!
Κύριε Διευθυντά,
Σας παρακαλώ να επισημάνετε τη διαμαρτυρία μου στον συντάκτη σας κ. Γιάννη Νικολόπουλο, ώστε να σταματήσει το "σπορ" της ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ και να σεβαστεί τον κόπο, τον χρόνο και το χρήμα που έχουν καταβάλει οι διάφοροι ερευνητές. Μένω εδώ, γιατί θέλω να πιστεύω ότι η διαμαρτυρία μου θα φέρει αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσω σε άλλα μέτρα.
Επίσης, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου στην εφημερίδα σας.
Σας Ευχαριστώ.
Με Εκτίμηση
Λεωνίδας Καρνάρος
Καρόλου 98, Πάτρα
τηλ. 6936114573
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου