Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Α-πί-στε-υτο: Οι ρίγες στο σώμα της ζέβρας διώχνουν τις… μύγες

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
Νέα θεωρία για τις ζέβρες και τις εντυπωσιακές τους «λωρίδες»
Καλιφόρνια
Εχουν γίνει αρκετές μελέτες για να αποκαλυφθεί τόσο ο γονιδιακός μηχανισμός που γεννά τις ρίγες στις ζέβρες όσο και η… σκοπιμότητα της ύπαρξης τους. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι ρίγες στις ζέβρες δημιουργήθηκαν για λόγους καμουφλάζ και γενικά για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό τους από τους εχθρούς τους. Μια νέα μελέτη ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία οι ρίγες δημιουργήθηκαν για να εμποδίζουν τις μύγες να ενοχλούν τις ζέβρες. Αν αυτό ισχύει τότε οι ζέβρες δείχνουν ένα τρόπο και στον άνθρωπο για να αποφεύγει τις μύγες.

Σύνθετος μηχανισμός;

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Υποστηρίζουν ότι οι εντυπωσιακές ρίγες στις ζέβρες δημιουργήθηκαν για να αποφεύγουν τις αλογόμυγες και τις μύγες τσε τσε. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές αυτά τα δύο είδη μύγας που η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική αλλά και το δάγκωμα τους σε ορισμένα περιπτώσεις επικίνδυνο αποφεύγουν να πλησιάζουν επιφάνειες με ραβδώσεις.
Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι και ο άνθρωπος θα μπορούσε να αποφύγει τις μύγες φορώντας απλά μια μπλούζα ή κάποιο άλλο ένδυμα με ρίγες. Ομως οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτός ο μηχανισμός αποφυγής των μυγών δεν έχει να κάνει πιθανότατα μόνο με το χρώμα αλλά και το είδος της επιφάνειας.
«Οι ρίγες σε μια μπλούζα ίσως δεν είναι αρκετές για να διώξουν τις μύγες. Πιθανώς να παίζουν ρόλο και άλλα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα, οι τρίχες στο δέρμα της ζέβρας να είναι επίσης ενοχλητικές για τις μύγες και έτσι ο συνδυασμός χρωμάτων και υφής της επιφάνειας να είναι τελικά εκείνος που απομακρύνει τις μύγες. Πάντως αν κάποιος δοκιμάσει να αγοράσει ή να φτιάξει ένα ρούχο με ρίγες για να αποφύγει μύγες καλό θα είναι να προσέξει οι ρίγες να είναι λεπτές» αναφέρει ο Τιμ Κάρο, καθηγητής βιολογίας άγριας ζωής που ήταν ο επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου