Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Deutsche bank: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το νοσοκομείο πριν το 2020

Η Ελλάδα ακόμη δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, η ολοκλήρωση της αποθεραπείας από το 2020 και μετά.
Το 2016 ως χρονιά χάθηκε καθώς η ύφεση στην ελληνική οικονομία παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο -0,6% με -0,7% αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του investment banking της Deutsche bank που συνομίλησε με το bankingnews.
«Το 2016 ωστόσο κάποια σημάδια σταθεροποίησης έχουν καταγραφεί αλλά ούτε η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της ούτε οι δανειστές θεωρούν ότι η Ελλάδα ικανοποίησε τα βασικά προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί.
Η στασιμότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ευκαιρίες.
Να θυμίσουμε ότι αρχές του 2016 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 610-620 μονάδες και αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 βρίσκεται 575 μονάδες.
Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν προοπτική στην Ελλάδα, βλέπουν μια παγιδευμένη αγορά σε μια παγιδευμένη οικονομία.
Το 2016 η χρονιά χάθηκε καθώς ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την γραμμή των δανειστών η κόπωση στην οικονομία είναι εμφανής, οι τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να συνεισφέρουν και η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι έχει κουραστεί από τους συνεχείς φόρους.
Είναι αλήθεια ότι πληρώνουν πολλά οι έλληνες σε φόρους όμως ακόμη υπάρχει η αίσθηση ότι ενώ οι πολλοί έχουν ταλαιπωρηθεί από τους φόρους οι λίγοι δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώσουν.
Η αίσθηση της φορολογικής δικαιοσύνης δεν έχει καταγραφεί ακόμη μαζικά ως φαινόμενο στην ελληνική οικονομία.
Το 2016 χάθηκε και η Ελλάδα ποντάρει στο 2017 όπου λογικά θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ανεργία θα αρχίσει κάπως να μειώνεται.
Ωστόσο ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι χαμηλότερος από το προσδοκώμενο και ο κίνδυνος το 2017 θα είναι μήπως κάποιες τράπεζες όχι όλες χρειαστούν εκ των πραγμάτων κάποιας μορφής ανακεφαλαιοποίηση.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο group τραπεζών το ένα group δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση….για το άλλο group παραμένει μεγάλο ερωτηματικό αν χρειαστούν και νέα – 4η – ανακεφαλαιοποίηση.
Το ερώτημα είναι πότε θα ανακάμψει η Ελλάδα;
Η ΕΚΤ παρατηρούμε ότι δεν βιάζεται να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι ευρωπαίοι δεν βιάζονται να επιλύσουν το χρέος.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, δηλαδή ανάκαμψη βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης μπορεί να επιτευχθεί μετά το 2020 τότε η Ελλάδα θα μπορεί να πει ότι τα καταφέρνει…. και μόνη της.
Το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται το 2018 και δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιβιώσει χωρίς κάποια υποστήριξη.
Θα χρειαστεί ένα μείγμα εξόδου στις αγορές δηλαδή δυνατότητα να χρηματοδοτεί τα χρέη της και ταυτόχρονα κάποιας άλλης μορφής δανεισμό.
Η Ελλάδα ακόμη δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, η ολοκλήρωση της αποθεραπείας από το 2020 και μετά»

www.bankingenws.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου