Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Βενετία - Τορίνο με ποδήλατο

Το όνομά του είναι Vento (αέρας) και προέρχεται από τα ονόματα δύο εκ των πιο γνωστών πόλεων της Ιταλίας, της Βενετίας και του Τορίνο. Προς το παρόν αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τη χάραξη και την κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου μήκους 679 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από την πρωτεύουσα του Πιεμόντε, το Τορίνο, και θα καταλήγει στην πανέμορφη Βενετία. Θα διέρχεται μέσα από τις πιο σημαντικές πόλεις του Βορρά της Ιταλίας και παράλληλα θα αναδεικνύει τις κρυφές ομορφιές της χώρας κατά μήκος του ποταμού Πάδου.
Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και λάτρεις του ποδηλάτου προσπαθούν εδώ και τρία χρόνια να πείσουν τις αρμόδιες ιταλικές Αρχές για τη σημασία και τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου φιλόδοξου σχεδίου. Δίχως αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Σήμερα ωστόσο, και καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης από την πιο παρατεταμένη ύφεση που έχει βιώσει μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου, πολλοί θεωρούν ότι η ώρα για την έναρξη των εργασιών του μακρύτερου ποδηλατοδρόμου της Ιταλίας πλησιάζει.
Την προηγούμενη εβδομάδα και έπειτα από συνάντηση που είχε με τους υποστηρικτές του Vento, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας Μάσιμο Μπράι εξήρε την ιδέα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ιδανικά η κατασκευή του Vento θα μπορούσε να προγραμματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε η ολοκλήρωσή του να συμπέσει με τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Εκθεσης του Μιλάνου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2015.
Σύμφωνα με τον Πάολο Πιλέρι, καθηγητή στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και εκπρόσωπο της ομάδας που οραματίστηκε και σχεδίασε τον ποδηλατόδρομο, η κατασκευή του Vento πρόκειται να κοστίσει γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά θεωρεί ότι το κόστος θα αποσβεστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στους τουρίστες που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην περιοχή. Το κέρδος για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας. «Επιθυμία μας είναι να δείξουμε στους Ιταλούς ότι η φυσική και η πολιτιστική κληρονομιά καθώς και ο βιώσιμος τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν μια ουσιαστική απάντηση στην κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Πιλέρι.
Αν τελικά βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του ποδηλατοδρόμου, έπειτα από την ολοκλήρωσή τους ο Vento θα είναι ο μακρύτερος ποδηλατόδρομος όχι μόνο της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Νότιας Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου