Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαίνια Ξενώνα και Αίθουσας Υφαντικής στο Λειβάρτζι από τον σύλλογο Λειβαρτζινών Αθήνας «Η Αγ. Τριάς»

Ο Σύλλογος Λειβαρτζινών Αθήνας (έτος ιδρύσεως: 1957) εγκαινιάζει στο Λειβάρτζι, που υπήρξε έδρα του Δήμου Ψωφίδας μέχρι το 1909, τον ιδιόκτητο Ξενώνα του, «Το Γρέκι». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 6 μ.μ.  

Ο Ξενώνας, ανακαινισμένο κτήριο του 1985, δημιουργήθηκε σε οικόπεδο που δώρισαν οι κληρονόμοι Βασιλείου και Βαρβάρας Θούα, με έξοδα της οδοντιάτρου Καλλιόπης Ραβαζούλα, καταγόμενης από το Λειβάρτζι. Το «Γρέκι» διαθέτει οκτώ (8) δωμάτια και καφεστιατόριο για τις ανάγκες των διαμενόντων και των επισκεπτών του χωριού και είναι συνεχώς ανοικτό.
Η επίπλωση και η όλη αισθητική του χώρου ακολουθεί την παράδοση, στη σύγχρονη μινιμαλιστική εκδοχή της, ίσως γιατί ο Σύλλογος παρουσιάζει τη Λειβαρζινή παράδοση σε όλη την ομορφιά της στο Σχολείο του χωριού.
Εξάλλου ο Σύλλογος εγκαινιάζει την επομένη ημέρα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 11:30 π.μ., την πρώτη αίθουσα υφαντικής και ρουχισμού στο «Κέντρο Λαογραφίας και Λειβαρτζινής Παράδοσης», που δημιούργησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Καλαβρύτων στον Σύλλογο για 15 χρόνια. Η προσπάθεια του Συλλόγου είναι αφιερωμένη στον μόχθο της Λειβαρτζινής γυναίκας.
Εκτίθενται υφαντά και ρουχισμός των τελευταίων 150 χρόνων, όχι μόνο από το Λειβάρτζι, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, με σκοπό να καταδειχθεί η συνέχεια της ελληνικής ψυχής και ευαισθησίας στο πέρασμα των χιλιάδων χρόνων.
Οι Σύλλογοι Αθήνας και Πάτρας υπερήφανοι προσκαλούν κάθε Αχαιό να παραστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου