Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ενα ταπεινό δωράκι του Θεοδ. Μωραΐτη που δημιουργεί στο νησί του, την Ιθάκη

Του Κ. Κλαμπανιστή
Φύση καλλιτεχνική και δημιουργική. Συλλέγει πετραδάκια από την παραλία του νησιού του, την Ιθάκη, την οποία υπεραγαπά και τα μεταμορφώνει σε έργα τέχνης. Ο Θεόδωρος Μωραΐτης, συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, τώρα απολαμβάνει την ηρεμία του νησιού του και ασχολείται με το χόμπι του, την ζωγραφική.  
Από τα μαθητικά του χρόνια ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματικά την αγαπημένη του τέχνη. Οι δυσκολίες όμως του βιοπορισμού στην οικογένειά του τον οδήγησαν στη θάλασσα. Σήμερα κατά κάποιον τρόπο βγάζει το απωθημένο του και στον ελεύθερο χρόνο του κάνει κάτι που ήθελε και αγαπούσε από μικρός. Ζωγραφίζει διάφορες εικόνες του περιβάλλοντός του σε κάθε πετραδάκι, το οποίο παίρνει  από την παραλία.
Ο καλλιτέχνης θα μας πει: "Ενα κομμάτι γης από το πανέμορφο νησί μας, την πολυφημισμένη Ιθάκη μας. Είναι ένα πετραδάκι που σώθηκε από κάποια παραλία του νησιού, χαράζοντάς της κάποιες μικροζωγραφιές. Σε αναγκάζει να την αγαπήσεις. Ετσι και εγώ χαίρομαι που θα κρατήσεις ένα κομμάτι από το νησί μου μαζί σου, που είναι η αγάπη μας".
Ο κ. Μωραΐτης χρησιμοποιεί τα υλικά που σχεδιάζονται και σε ένα γυαλί (βάζο κ.λπ.) ακόμα και μανό για τα νύχια, θα μας πει. Μπορεί ο ίδιος να μην ακολούθησε ως επάγγελμα το χόμπι του, οι γιοί του έχουν σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών και όπως φαίνεται θα παραμείνουν επαγγελματικά στο αντικείμενό τους. 
Θα καταλήξει: "Κάθε πετραδάκι μέσα στην ζωή κάποιος το αγαπά και το σώζει". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου