Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γιατροί έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου στην Ιθάκη. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας

Του Κώστα Κλαμπανιστή

Πρόληψη μαστού δεν υπάρχει. Πρώιμη και έγκαιρη όμως διάγνωση της πάθησης μπορεί να γίνει. Αυτό ειπώθηκε χθες Σάββατο στην ενημερωτική εκδήλωση στο δημοτικό κινηματογράφο Ιθάκης από τους ιατρούς της κάθε ειδικότητας και διοργανώθηκε από το ΔΣ του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου "ΑγκαλιάΖΩ" νομού Αχαΐας και τον τομέα κοινωνικής προστασίας - αλληλεγγύης και Παιδείας "ΕΛΠΗΝΩΡ" δήμου Ιθάκης.

Ολοι μας θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις γιατί σε παθήσεις προστάτη, μελανώματος και ψυχικών διαταραχών μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα. Οι ομιλητές ιατροί διαπίστωσαν από τις κλινικές εξετάσεις των πολιτών της Ιθάκης την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο το πρωί ότι παραμελούν αυτή την ανάγκη.
Από φτώχεια, αμέλεια και αδιαφορία αρκετοί δεν κάνουν την ετήσια ακτινογραφία. Κάτι τέτοιο είναι θλιβερό είπε ο Δημήτριος Κούκουρας καθηγητής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝΠ "Παναγία η Βοήθεια". Στην ιατρική, συνέχισε, πρέπει να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Και έφερε το παράδειγμα του αεροσκάφους που ελέγχεται πριν από κάθε πτήση έτσι να πράττει και ο άνθρωπος.

Διαπιστώνονται κάθε χρόνο 4.500 καρκίνοι μαστού. Ενώ μία στις οκτώ γυναίκες είναι υποψήφιες για καρκίνο μαστού. 
Ο Ελευθέριος Φωκαεύς, διευθυντής ΕΣΥ, ΠΓΝΠ "Παναγία η Βοήθεια" είπε ότι δεν έχει κανένα σύμπτωμα ο καρκίνος του προστάτη και θα πρέπει οι ηλικίας των 45 χρονών με οικογενειακό ιστορικό να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις οι άνω των 50 να παρακολουθούν την πορεία της κατάστασής τους. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα ενδεικτικό παράδειγμα σε κατάλληλη ερώτηση του κοινού ότι αν κάναμε νεκροψία σε 100 εξηντάρηδες το 50% θα είχε καρκίνο του προστάτη.
Η Αγγελική Μίκροβα επισήμανε τον κίνδυνο από τον ήλιο και κατέληξε πως πρέπει να μην εκτιθέμεθα στον ήλιο για να αποφύγουμε το μελάνωμα.
Η Ελένη Γεωργίλα, επιμελήτρια Β' Ψυχιατρικής του ΠΓΝΠ, αναφέρθηκε στους φόβους των ενδιαφερομένων να πάνε στον ψυχίατρο και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός της προσέλευσης των πολιτών της Ιθάκης για εξέταση παρότι παραμένει μια κλειστή κοινωνία.
Επίσης τόνισε ότι το άγχος είναι αιτία επηρεασμού του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Στο τέλος των ομιλιών έγινε συζήτηση που λύθηκαν απορίες του κοινού.
Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν από τον Ομιλο "ΑγκαλιάΖΩ" στον πρόεδρο "ΕΛΠΗΝΩΡ" Μάκη Βερώνη, στον φυσικοθεραπευτή του "ΕΛΠΗΝΩΡ" Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και στο μέλος και εθελόντρια του Ομίλου Βιβή Παξινού.  
                 


                             
                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου