Φωτ.1: Το FirstHospital του Πανεπιστημίου Jilin στην πόλη Changchun της Κίνας |
Όλοι γνωρίζουμε την οικονομική πρόοδο της Κίνας και τη συμβολή της στην Παγκόσμια Οικονομία. Λίγοι όμως γνωρίζουν την σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Υγείας. Με την ευκαιρία της συμμετοχής μου σε ένα Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Ενδοκρινολογική Χειρουργική στην πόλη Changchun της βορειοανατολικής Κίνας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τόσο την υλικοτεχνική υποδομή όσο και το έμψυχο υλικό της σύγχρονης κινεζικής ιατρικής.
Το Νοσοκομείο
Το Νοσοκομείο όπου έγινε το Σεμινάριο ονομάζεται “The First Hospital of Jilin University” (φωτογραφία 1). Έχει 4000 κρεβάτια, όλα σε μονόκλινα, δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια με μπάνιο και κρεβάτι για συνοδό και 2000 νοσηλευτές που με ευγένεια εξυπηρετούν τους 1.200.000 ασθενείς που νοσηλεύονται ετησίως αλλά και τους πάνω από 3.000.000 εξωτερικούς ασθενείς που επισκέπτονται το Νοσοκομείο ετησίως.Φωτ. 2: Εσωτερική άποψη ενός τμήματος του Νοσοκομείου |
Ο χώροι του Νοσοκομείου θύμιζαν πεντάστερο ξενοδοχείο τόσο στην καθαριότητα, όσο και την διακόσμηση και αίσθηση πολυτέλειας. (φωτογραφία 2) Οι εκατοντάδες ασθενείς αθόρυβα επισκέπτονταν τα διάφορα τμήματα, ενώ άλλοι με ηλεκτρονικές κάρτες έπαιρναν από τα πολλά αυτόματα μηχανήματα (σαν τα ATM) τις απαντήσεις των εξετάσεων τους.
Βεβαίως το επαρχιακό αυτό Νοσοκομείο της Κίνας θεωρείται ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Στους 2000 γιατρούς του περιλαμβάνονται 150 Καθηγητές, 300 αναπληρωτές Καθηγητές και 450 Λέκτορες.
Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το Κράτος χρηματοδοτεί το “Κρατικό” αυτό Νοσοκομείο μόνο με 10% του Προϋπολογισμού του, ενώ το υπόλοιπο πρέπει να καλυφθεί από την Διοίκηση με ιδιωτικά επιχειρηματικά κριτήρια. Πράγματι ο Διοικητής του Νοσοκομείου έχει ουσιαστική εξουσία, όπως ο CEO σε μια μεγάλη Εταιρεία.Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια του να προσελκύσει στο Νοσοκομείο του τους Καλύτερους Καθηγητές όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από όλο τον κόσμο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τα μεγαλύτερα Ιατρικά και Ερευνητικά Κέντρα της Αμερικής, με σκοπό να συναντήσει Αμερικανούς Επιστήμονες Κινεζικής
καταγωγής και να τους πείσει να επιστρέψουν στην Χώρα των πατέρων τους. Είναι σε θέση να τους προσφέρει και χώρους και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και μισθούς τέτοιους ώστε να πεισθούν να συνεχίσουν το Επιστημονικό Ερευνητικό τους έργο από την Κίνα πλέον.
Οι γιατροί
Οι σημερινοί Κινέζοι γιατροί εκπαιδεύονται και μετεκπαιδεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι συνάδελφοί τους στις ιατρικά προηγμένες χώρες. Μετά το Λύκειο εισάγονται στην Ιατρική Σχολή με μόρια εκ των οποίων τα 300 είναι για Φυσική, Χημεία, Βιολογία, 150 για Μαθηματικά, 150 Κινεζικά και 150 για Αγγλικά. Βλέπουμε λοιπόν ότι η μεγαλύτερη αδυναμία σήμερα στην Κίνα που είναι η δυσκολία στην επικοινωνία στα Αγγλικά, σύντομα θα ξεπερασθεί αφού οι νέοι γιατροί ουσιαστικά πρέπει να ξέρουν Αγγλικά πριν συνεχίσουν τις ανώτατες σπουδές τους. Για να γίνει κάποιος χειρουργός, μετά τα πέντε χρόνια Ιατρικής Σχολής, απαιτούνται τρία χρόνια για το Μάστερ και δύο χρόνια για υποειδικότητα της Χειρουργικής. Υπάρχουν Εθνικές εξετάσεις και πριν να ξεκινήσει η ειδικότητα και στο τέλος για να γίνει ο χειρουργός Attending. Αργότερα εάν έχει συγγραφικό και διδακτικό έργο μπορεί να συνεχίσει για Αναπληρωτής Καθηγητής και εν συνεχεία Τακτικός Καθηγητής. Οι Ακαδημαϊκοί κυρίως ιατροί παρακολουθούν τη διεθνή βιβλιογραφία με σχολαστική επιμέλεια όπως φαίνεται από τις συζητήσεις που είχαμε.Οι σχέσεις τους με τους ξένους χειρουργούς είναι εντυπωσιακές, τόσο όσον αφορά την ευγένεια και φιλοξενία, όσο και στην ουσία των Επιστημονικών Συνεργασιών. Εκτιμούν τον έμπειρο ομιλητή και προσπαθούν "να εκμεταλλευθούν" κάθε τέτοια γνωριμία πάντοτε με την υποστήριξη και "πίεση" του Νοσοκομείου τους.Φωτ. 3: Οι ξένοι καθηγητές του Συνεδρίου μπροστά από τον Κινέζικο "Όρκο του Ιπποκράτους" |
Με άλλα λόγια η Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση στην Ιατρική στην Κίνα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Τόσο η Ακαδημαϊκή και Νοσοκομειακή Ηγεσία της Κίνας, όσο και το Υπουργείο Υγείας της χώρας, δεν φείδονται χρημάτων και προσπαθειών ώστε οι νέοι χειρουργοί τους να εκπαιδευτούν από τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο είτε στην Κίνα είτε στο εξωτερικό.
Συμπέρασμα
Η Ιατρική στην Κίνα σήμερα είναι πολύ ανεπτυγμένη. Το όραμα τους είναι σύντομα να είναι οι ηγέτες τόσο στην Έρευνα όσο και στην Εφαρμοσμένη Κλινική Ιατρική.Μετά την Οικονομία, η Αμερική θα πρέπει να ανταγωνισθεί σκληρά στην Κίνα για να κρατήσει τα πρωτεία.
Η χώρα μας έχει να ωφεληθεί σημαντικά από την ανάπτυξη συνεργασίας με τα Νοσοκομεία και τους γιατρούς της Κίνας, ώστε ο ενθουσιασμός τους για πρόοδο στην Ιατρική να μεταφερθεί και σε μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου