Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ξεχωρίζει η «Μικρά Αγγλία» με 13 υποψηφιότητες, πλην όμως της σκηνοθεσίας - Ποια τα φαβορί

Με τη «Μικρά Αγγλία» να φιγουράρει στις περισσότερες κατηγορίες ανακοινώθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για τα φετινά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστά και ως ελληνικά... Οσκαρ, τα οποία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή μια ανάσα πριν από το Πάσχα, στις 14 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη, οδηγεί την κούρσα των υποψηφιοτήτων, με 13 στον αριθμό, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Και λέμε σχεδόν σε όλες, διότι ο Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του στο κινηματογραφικό αυτό έπος που σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων στις σκοτεινές αίθουσες, δεν είναι υποψήφιος για το Βραβείο Σκηνοθεσίας, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στους σινεφίλ.
Τη διάκριση στην κατηγορία αυτή διεκδικούν οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Ο εχθρός μου»), ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ Βενετίας Αλέξανδρος Αβρανάς για τη «Miss Violence», αλλά και η Πέννυ Παναγιωτοπούλου για το φιλμ της «September».
Ποιες ταινίες όμως μετά τη «Μικρά Αγγλία» κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες υποψηφιότητες; Το θρίλερ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου διεκδικεί 10 βραβεία, το «Miss Violence» οκτώ και το καθηλωτικό «September» έξι.
«Φέτος είναι η πέμπτη χρονιά και είχαμε πολλές συμμετοχές» ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης, τονίζοντας ότι «οι εγχώριοι κινηματογραφιστές αξίζουν συγχαρητηρίων, αφού παρά τις δυσκολίες δείχνουν κουράγιο να γυρίζουν ταινίες και να αγωνίζονται να συνεχιστεί το ελληνικό σινεμά».
Τα φιλμ «Οι αισθηματίες», «Ο εχθρός μου», «Μικρά Αγγλία», «Miss Violence», «September», «Wild duck» διεκδικούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ενώ υποψήφιες για την ερμηνεία της χρονιάς (Α΄ γυναικείου ρόλου) είναι οι δύο πρωταγωνίστριες της «Μικράς Αγγλίας», οι νεαρές Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, καθώς και η Κόρα Καρβούνη για τη συγκλονιστική ερμηνεία της στο «September».
Για το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, από την άλλη, θα κονταροχτυπηθούν ο Μανόλης Μαυροματάκης («Ο εχθρός μου»), ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ Βενετίας για τη συμμετοχή του στο «Miss Violence» Θέμης Πάνου και ο εξαιρετικός Χρήστος Στέργιογλου για την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.
Να σημειωθεί ακόμη ότι το φετινό τιμητικό βραβείο, το οποίο δίνει η Nova, θα απονεμηθεί σε έναν σπουδαίο κινηματογραφιστή της διασποράς, τον Κώστα Γαβρά. Αξίζει να θυμίσουμε ότι κανένα από τα βραβεία δεν συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο, με εξαίρεση την τιμητική διάκριση «Λουκία Ρικάκη» που θεσπίστηκε την περσινή χρονιά κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας της πρόωρα χαμένης δημιουργού. Πρόκειται για ένα βραβείο που δίνεται στον σκηνοθέτη μιας ταινίας τεκμηρίωσης (μικρού ή μεγάλου μήκους), που προάγει τον κοινωνικό διάλογο, και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, δωρεά της οικογένειας.
Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου