Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ονειρο απατηλό η απασχόληση, ενώ η οικονομική ανάκαμψη εύθραυστη, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΕ

Η οικονομική ανάκαμψη, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2013, παραμένει εύθραυστη, ενώ οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης παραμένουν αβέβαιες, σύμφωνα με την τριμηνιαία επισκόπηση της εργασιακής και κοινωνικής κατάστασης στην ΕΕ.
Η επισκόπηση εξετάζει επίσης τις διαφορές όσον αφορά την εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των κρατών μελών, και υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της διά βίου μάθησης για να αυξηθεί η απασχολησιμότητα των εργαζομένων.
Η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι μακροχρόνια άνεργοι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο και αυξανόμενο μερίδιο της συνολικής ανεργίας, με σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα να έχουν παραμείνει άνεργοι για πάνω από ένα έτος. Επιπλέον, ένας στους τρεις ανέργους έμειναν περισσότερο από δύο χρόνια χωρίς εργασία.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, κ. László Andor, δήλωσε: «Οι τελευταίες τάσεις δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη ενώ η κατάσταση καλυτερεύει με δειλούς ρυθμούς. Υπάρχει μεν οικονομική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της. Όντας μακριά ακόμα από το να σημάνουμε λήξη συναγερμού, χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη της μακροοικονομικής ανάκαμψης καθώς και της ανάκαμψης της απασχόλησης στην ΕΕ».
Η απασχόληση συνεχίζει να αυξάνεται στους περισσότερους τομείς από τα μέσα του 2013. Ο αριθμός των ωρών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε και, για πρώτη φορά από το 2011, υπήρξε μικρή αύξηση στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και βελτίωση της κατάστασης των νέων. Ωστόσο, πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης.
Για τους νέους η κατάσταση βελτιώθηκε, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση των ποσοστών ανεργίας στα περισσότερα κράτη μέλη. Ωστόσο, η ανεργία των νέων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία, το ήμισυ περίπου βρίσκεται σε προσωρινές θέσεις εργασίας και το ένα τέταρτο περίπου εργάζεται με μερική απασχόληση. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να κάνουν πραγματικότητα τις εγγυήσεις για τη νεολαία ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε νέος θα λαμβάνει βοήθεια για την ανεύρεση αξιοπρεπούς απασχόλησης ή θα του δίνεται η ευκαιρία να βρει θέση κατάρτισης, να αποκτήσει εμπειρία ή να κάνει μαθήματα σχετικά με την απόκτηση θέσης εργασίας στο μέλλον. Η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την απασχόληση που θα γίνει στο Μιλάνο στις 8 Οκτωβρίου θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία να δοθεί υψηλού επιπέδου πολιτική ώθηση στην υλοποίηση των εγγυήσεων για τη νεολαία.

Η διά βίου μάθηση αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας

Η ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων καθώς και η καλύτερη δυνατή χρήση τους είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Η επισκόπηση τονίζει ότι, όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ και της Επιτροπής, οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας αυξάνονται όχι μόνο μέσω της επίσημης εκπαίδευσης αλλά και μέσω των δεξιοτήτων που αποκτά κανείς κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου. Επιπλέον, η διά βίου μάθηση αυξάνει τις πιθανότητες να έχει κανείς μια καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας.
Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Κορέα και οι ΗΠΑ όσον αφορά την επάρκεια προσόντων.

Μέτρηση της κοινωνικής προόδου

Ως δείκτης της οικονομικής επίδοσης, το ΑΕΠ χρειάζεται να συμπληρωθεί για να περιλαμβάνει και άλλες διαστάσεις της προόδου των κοινωνιών. Μια ανάλυση των δεικτών εισοδήματος αποκαλύπτει ότι, ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής επέκτασης, η οικονομική ανάπτυξη δεν ωφέλησε εξίσου όλα τα νοικοκυριά και δεν συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη. Με την οικονομική κρίση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ και σε πολλές χώρες δεν έχει ακόμη επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε μια διάσκεψη ειδικών υψηλού επιπέδου με θέμα Moving beyond GDP in European economic governance (Προχωρώντας πέρα απ’ το ΑΕΠ στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση),η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 10 Οκτωβρίου 2014. Στη διάσκεψη αυτή θα εξεταστούν οι πρόσφατες τεχνικές εξελίξεις και οι εξελίξεις πολιτικής στο πλαίσιο της συζήτησης «Προχωρώντας πέρα από το ΑΕΠ» και θα παρουσιαστούν πρακτικές επιλογές πολιτικής για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου