Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης είναι ένας από τους νικητές του διαγωνισμού για το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών 2014

Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού στις 16 Οκτωβρίου, οπότε και θα αποκαλυφθεί η τελική σειρά των νικητών οι οποίοι θα παραλάβουν το βραβείο τους από τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ, Henri Malosse.
Βρυξέλλες. Το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών 2014 θα απονεμηθεί σε πρωτοβουλίες οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και/ή μεμονωμένων ατόμων που αποσκοπούν στην οικονομική και κοινωνική ένταξη των Ρομά. Το βραβείο είναι συνολικής αξίας 30 000 ευρώ και μοιράζεται σε τρεις νικητές. Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης είναι ένας από τους νικητές, μαζί με το Κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης (ETP) από τη Σλοβακία και την IQ Roma servis από την Τσεχία. Η ΕΟΚΕ παρέλαβε 81 υποψηφιότητες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέσσερις εξωτερικοί ειδικοί αξιολογητές προεπέλεξαν οκτώ υποψηφιότητες. Οι τρεις τελικοί νικητές επελέγησαν από επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους, τους προέδρους των τριών Ομάδων και το Γενικό γραμματέα της ΕΟΚΕ. Η τελική σειρά κατάταξης των νικητών θα αποκαλυφθεί στη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου. Ο Μεγάλος τελικός του Βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο.
Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης εργάζεται με την κοινότητα των Ρομά του Δενδροποτάμου, δυτικά της Θεσσαλονίκης, εδώ και δέκα χρόνια. Το εγχείρημά του, οΦάρος του Κόσμου, προτάθηκε από τον κ. Ελευθέριο Παπαδόπουλο, μέλος της ΕΟΚΕ. Το εγχείρημα, που υποστηρίζεται από την τοπική Ιερά Μητρόπολη, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κριτικής επιτροπής του Βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειές του να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των Ρομά. Ο Φάρος του Κόσμου χωρίζεται σε δύο πρωτοβουλίες - το Κέντρο για την προστασία ανηλίκων Ρομά και το Κέντρο για εξαρτημένους νέους Ρομά. Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες συνέβαλαν στη δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος στην κοινότητα των Ρομά και καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά. Το εγχείρημα εστιάζει στις ανάγκες των παιδιών Ρομά - από καθημερινές βασικές ανάγκες όπως τα γεύματα και η στέγαση για ορφανά παιδιά σε συμπληρωματικές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, τα μαθήματα γλωσσών, ακόμα και ομάδα ρομποτικής (FAR.GO.BOTS). Τριακόσιοι εθελοντές συμμετέχουν στο Φάρο του Κόσμου, ο οποίος έχει υποστηρίξει έως σήμερα 450 νέους Ρομά. Η πρωτοβουλία ευαισθητοποιεί τις υπόλοιπες κοινότητες για την κατάσταση των Ρομά και προωθεί την ανεκτικότητα. Ο Φάρος του Κόσμουμπορεί να βρει μιμητές σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Σκοπός του βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών, που απονέμεται στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, είναι να επιβραβεύσει και να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και/ή μεμονωμένων ατόμων που συνέβαλαν σημαντικά στην προβολή της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ολοκλήρωσης. Ο γενικός στόχος του βραβείου είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συμβολή των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των μεμονωμένων ατόμων στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας και ιθαγένειας με τρόπο που στηρίζει τις κοινές αξίες που υποστυλώνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου