Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το ακαταλόγιστο του Εθνικού μας Θεάτρου - Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Σταύρου Ξαρχάκου

Στις 23 Μαρτίου του 2013 με άρθρο του είχε επισημάνει ο καταξιωμένος ηθοποιός Στέφανος Ληναίος την μετατροπή του Εθνικού Θεάτρου σε κλειστό θάλαμο ασέλγειας στα περισσότερα μεγάλα θεατρικά έργα και σε κελί βασανιστηρίων των ηθοποιών του. Το αποκορύφωμα ήταν η παραίτηση του νέου προέδρου του Εθνικού, Σταύρου Ξαρχάκου. Ο Στέφανος Ληναίος αναφέρει στο άρθρο του: 

Έχουμε καταγγείλει, εδώ και πολλά χρόνια, ότι το Εθνικό μας Θέατρο έχει πάψει να είναι χώρος λειτουργίας της Θεατρικής Τέχνης και καταξίωσης των Ελλήνων ηθοποιών. Έχει μετατραπεί σε έναν κλειστό θάλαμο ασέλγειας πάνω στα περισσότερα μεγάλα θεατρικά έργα και σε ένα κελί βασανιστηρίων των ηθοποιών του. Αυτό ακριβώς που έχει γίνει και το Φεστιβάλ Ελλάδος. Η μετατροπή, εδώ και 20 χρόνια, των Κρατικών Θεάτρων από Δημοσίου σε Ιδιωτικού δικαίου, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Δώσαμε ατέλειωτες μάχες χωρίς επιτυχία. Υποσχέθηκαν ότι θα ιδρύσουν το Εθνικό Συμβούλιο Γραμμάτων και Τεχνών που υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ρυθμίζει τη φιλοσοφία και τον Εθνικό χαρακτήρα των Πολιτιστικών μας πραγμάτων, και δεν το έκαναν. Και από τότε όλα τα Πνευματικά μας Ιδρύματα έχουν γίνει, πλέον, αποκλειστικά φέουδα κάποιων μεγάλων συγκροτημάτων και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές απόλυτοι δικτάτορες. Παρουσιάζοντας έργα για ολίγους και εκλεκτούς χορτασμένους θεατές και με ένα μόνιμο θίασο ολίγων και εκλεκτών της παρέας των φεουδαρχών.
Μια γρήγορη ματιά στις περισσότερες, κάκιστες, κριτικές και τις αμέτρητες αρνητικές αντιδράσεις των θεατών, γεμίζει με βαθειά θλίψη την ψυχή μας για την αποδόμηση της πρώτης Εθνικής Σκηνής και των αρχαίων θεάτρων μας και το ακαταλόγιστο όλων των διοικούντων της τελευταίας 20ετίας. Με συνυπεύθυνους βέβαια όχι μόνον κάποιους μόνιμους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν στη βεβήλωση κάθε ιερού και όσιου αλλά και των καλλιτεχνικών σωματείων μας που σιωπούν στην αμαρτωλή αυτή πορεία των ιστορικών μας θεάτρων. Και των καλοπληρωμένων βέβαια δημοσίων σχέσεων που προβάλλουν τα ασήμαντα και εξαφανίζουν τα σημαντικά. Και, φυσικά, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που τα μετέτρεψε σε χώρους ιδιωτικού δικαίου και όλες οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν να στηρίζουν όλη αυτή την παντοδύναμη παρέα, παρ’ όλη την πανελλήνια κατακραυγή.
Η φετινή όμως πορεία του Εθνικού θεάτρου μας, σ’ αυτή τη μεγάλη κρίση που ζούμε, με τις αλλοπρόσαλλες παραστάσεις του, ξεπερνάει κάθε όριο.
Και το αποκορύφωμα του παραλογισμού, ήρθε αυτές τις μέρες με την πρεμιέρα του έργου «Βιτριόλι», στη δεύτερη σκηνή του. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε όλα αυτά που γράφει στο ΒΗΜΑ (23.3.13,σελ.2/2) η θαυμάστριά του, ως τώρα, κυρία Λοβέρδου. Αναφέρεται στην απάνθρωπη συμπεριφορά του βασανιστή-σκηνοθέτη που κρέμαγε τους ηθοποιούς από το ταβάνι για… άσκηση, τους έβρεχε με κρύο νερό για... έμπνευση και τους ανάγκαζε να περπατούν στη σκηνή γεμάτη άργιλο, άμμο και πετραδάκια για... ξεμούδιασμα. Και τη χείριστη συμπεριφορά της υποδιεύθυνσης του Εθνικού (ο Διευθυντής εργάζεται στο εξωτερικό..!!), που απέλυσε αμέσως τον πρωταγωνιστή, δυo μέρες πριν την πρεμιέρα, επειδή όλες αυτές οι «εμπνεύσεις» τον έστειλαν στο νοσοκομείο.!! Και, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, έκανε πρεμιέρα, μέσα σε 48 ώρες, με κάποιον αντικαταστάτη του..!! Αδιανόητο και για το πιο μικρό, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ θεατράκι σε όλο τον κόσμο.
Μεταφέρουμε τις τρεις τελευταίες αποκαλυπτικές παραγράφους:
«Όταν μια παράσταση διεξάγεται σε ακραίες συνθήκες, καλό είναι να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη μέριμνα-τόσο από την πλευρά του θεάτρου όσο και από εκείνη του δημιουργού-σκηνοθέτη. Η περίφημη αποδόμηση ας μην ξεκινήσει από την αποδόμηση ανθρώπων. Καμιά τέχνη δεν είναι υψηλότερη του καλλιτέχνη, του ανθρώπου δηλαδή που την εξασκεί».
Τα σχόλια δικά σας. Η Πολιτεία που καίγεται με τόσα τεράστια προβλήματα, δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Όπως δεν ασχολήθηκε και όταν δεν αντιμετώπιζε τη σημερινή κρίση. Όπως δεν ασχολήθηκαν ούτε θα ασχοληθούν και οι πνευματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς για πολλούς και διάφορους, ανεξήγητους λόγους.
Αδράνειας ή υποταγής, ίσως...
Κι απομένουμε εμείς κι εσείς να φωνάζουμε... Είναι, τελικά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε.
Πιστεύοντας ότι κάτι μπορεί να γίνει. Κάποτε. Κάπως…
(Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή οργισμένη παραίτηση του νέου Προέδρου του Εθνικού Θεάτρου Σταύρου Ξαρχάκου μπορεί να σημάνει κάτι… Φοβάμαι όμως ότι μπορεί και… τίποτα…Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη την επιστολή παραίτησης του κ. Ξαρχάκου).

Θέμα: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΚΥΡΙΟ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΑΘΗΝΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 22
ΑΘΗΝΑ

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΜΕΙΖΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΑΣ ΒΑΘΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ.
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΞΕΘΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 1ης ΙΟΥΛΙΟΥ Ε.Ε. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.
ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.
ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ.
ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΚΑΛΕΣΑ ΤΗΝ 16η ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΘΕΣΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΩ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΕΜΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΒΑΛΩ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ Λ. ΞΑΡΧΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου