Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Διαμεσολάβηση: «Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας»

Την εκδήλωση με θέμα «η Διαμεσολάβηση στην υπηρεσία των καταναλωτών» παρακολούθησαν εκπρόσωποι από ενώσεις καταναλωτών και φορείς του νομικού και δικαστικού κλάδου, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οι οποίοι ενημερώθηκαν εκτενώς για την πρωτοβουλία κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του θεσμού, νομικοί, δικαστές και δικηγόροι ήρθαν σε επαφή με φορείς καταναλωτών, μια ομάδα που αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα από τη στήριξη και την εφαρμογή του θεσμού.
Η εναρκτήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης εξωδικαστικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών ως μια προσπάθεια η οποία υπηρετεί τόσο κοινωνικούς όσο και αναπτυξιακούς στόχους, καθώς προάγονται το συμφέρον και τα δικαιώματα των καταναλωτών, διευκολύνεται η εξωστρέφεια, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι επενδύσεις. Κατά την ομιλία του ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «η προσφυγή σε ανεξάρτητους διαμεσολαβητές δίνει λύσεις, εφόσον παρέχει τη δυνατότητα ταχύτερης, οικονομικότερης και ευκολότερης επίλυσης διαφορών. Έτσι δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή, ενθαρρύνει τις διασυνοριακές αγορές και δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τις εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου επιχειρεί την οικονομική της ανάκαμψη μέσω της εξωστρέφειας».
Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, δήλωσε ότι «ο θεσμός της Διαμεσολάβησης είναι σημαντικός γιατί οδηγεί στην επίλυση οικονομικών και άλλων διαφορών με γρήγορο και φθηνό τρόπο». Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες δομικών αλλαγών, τις οποίες προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και οι οποίες εξυπηρετούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας»και ότι «η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια προώθησης του θεσμού της Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα».
Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νικόλας Κανελλόπουλος, υπογράμμισε ότι «η Διαμεσολάβηση ως νέος θεσμός στοχεύει όχι μόνο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να προσεγγίζει τις διαφορές του με μια αντίληψη συναίνεσης και συνδιαλλαγής».
Στην εισήγησή της η Μαρία-Γεωργία Τσάμη, πρόεδρος Πρωτοδικών και πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών, επεσήμανε ότι «η δικαστική μεσολάβηση προσφέρεται ως τρόπος επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, διότι έχουμε εξοικονόμηση χρόνου-χρήματος και αγωνίας, ενώ επιτυγχάνεται δε αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από μέρους της δικαστηριακής ύλης». Τόνισε ακόμα ότι «μέσω της διαμεσολάβησης αναπτύσσονται περαιτέρω οι διασυνοριακές σχέσεις λόγω της ύπαρξης δυνατότητας άμεσης επίλυσης της ιδιωτικής διαφοράς».
Η Δήμητρα Τριανταφύλλου, δικηγόρος LLM, πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, έδωσε έμφαση στη δυνατότητα επίλυσης μικρών διαφορών, οι οποίες όμως αποτελούν τεράστιο όγκο και ταυτόχρονα αδιεκδίκητο ποσό για τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία των συναλλαγών. Με πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα η κα Τριανταφύλλου ανέδειξε το σκοπό και τη χρησιμότητα του θεσμού της Διαμεσολάβησης.
Στην ομιλία του ο συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, τόνισε ότι «ο θεσμός της Διαμεσολάβησης αποκτά ιδιαίτερη δυναμική σε όλα τα επίπεδα των διαφορών και καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης και στη χώρα μας μεταξύ παρόχου και καταναλωτή». Ωστόσο, «οι αρμόδιες επιτροπές διαμεσολάβησης που θα έπρεπε να λειτουργούν στους δήμους δεν λειτουργούν και όλη η εργασία ασκείται μόνο από το Συνήγορο». Ακόμη, ο κ. Ζερβέας πρότεινε «να επεκταθεί η διαμεσολάβηση και στις ποινικές υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, αλλά και να ωφεληθεί η πολιτεία».
Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, Ελένη Αλευρίτου, τόνισε ότι «η ουσιαστική εφαρμογή της θεσμοθετημένης Διαμεσολάβησης είναι αναγκαία και απαιτείται η πλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την επιτυχία της, όπως είναι η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, η αναγνώριση του ρόλου των επιχειρήσεων, η σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός των δικαιωμάτων, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία των μερών, η ειλικρινής και αμοιβαία διάθεση για την επίλυση του προβλήματος». Πρόσθεσε επίσης, ότι «η θέσπιση του θεσμού της διαμεσολάβησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί βήμα προς την ουσιαστικότερη ενοποίηση της Ε.Ε. και θα συμβάλλει στην ύπαρξη ίδιου επιπέδου προστασίας καταναλωτή σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ θα συντελέσει στην μείωση των οικονομικών απωλειών των καταναλωτών, οι οποίοι παραιτούνται χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα και χωρίς να επιδιώξουν έννομη προστασία».
Τέλος, στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. HorstReichenbach, χαρακτήρισε τη Διαμεσολάβηση ως μια εναλλακτική λύση, με πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι μια ευέλικτη διαδικασία, που επιτρέπει στα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν τον έλεγχο επί του αποτελέσματος και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ανάγκη να καταστεί απόλυτα σαφές προς τις Τράπεζες, ότι πρόθεση σε πολιτικό επίπεδο, είναι να βρίσκονται λύσεις μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης».
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προσομοίωση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης ώστε να λυθούν τυχόν απορίες στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου