Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Συμπληρωματικές εργασίες στην Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών λόγω αρχαιοτήτων

Τρεις τροποποιήσεις στο σχεδιασμό του τμήματος Κορίνθου-Πατρών της Ολυμπίας οδού, για τις οποίες θα διατεθούν περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ, ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Και οι τρεις αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες καθώς εντοπίστηκαν αρχαιότητες.Πιο συγκεκριμένα, οι συμπληρωματικές εργασίες αφορούν:
- Από το 17ο έως το 18ο χλμ. της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία έπρεπε κατά την άποψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να διατηρηθούν σε κατάχωση. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα, κάτι που θα απαιτούσε ακόμα δύο χρόνια εργασιών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα ανύψωσης του δρόμου στο σημείο, έργο το οποίο ο κατασκευαστής εκτίμησε στις 325.000 ευρώ.
- Σε τμήμα 100 μέτρων, στο 1ο χλμ. της Κορίνθου-Πατρών ανακαλύφθηκε αρχαϊκό τείχος, ρωμαϊκός τάφος και τύμβος. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε τη διατήρηση του τείχους και τη μεταφορά του ρωμαϊκού τάφου στο αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου. Το υπουργείο ενέκρινε την κατασκευή γέφυρας στο σημείο, έργο που ο κατασκευαστής εκτίμησε στο 1,5 εκατ. ευρώ.
- Από το 81ο έως το 84ο χλμ. της Κορίνθου-Πατρών (στη θέση Κερύνεια Αχαΐας) ανακαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε να καταχωθούν. Ειδάλλως, θα έπρεπε να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα για ακόμα μία διετία. Ετσι το υπουργείο ενέκρινε την υπερύψωση του δρόμου, που ο κατασκευαστής κοστολογεί στα 7 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου