Πράσινο φως για το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης: Σε δημόσια εκδήλωση στο Fucino, στην Ιταλία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani ανακοίνωσε τον επιτυχή προσδιορισμό θέσης με βάση τους σημερινούς τέσσερις δορυφόρους Galileo της ΕΕ. Ο προσδιορισμός του γεωγραφικού μήκους, του γεωγραφικού πλάτους και του υψομέτρου αυτής της θέσης αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της ικανότητας του προγράμματος να εξασφαλίζει ακριβέστατα στοιχεία προσδιορισμού θέσης για συσκευές πλοήγησης σε αυτοκίνητα οχήματα ή για άλλους δέκτες. Επιβεβαιώνει την ικανότητα του Galileo να παρέχει ακριβέστατα στοιχεία προσδιορισμού θέσης. Ο κ. Tajani επίσης ανήγγειλε ότι η παροχή των πρώτων υπηρεσιών μετά από τις εκτοξεύσεις και άλλων δορυφόρων θα αρχίσει πριν από το τέλος του 2014. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η βελτίωση του σήματος GPS και - χάρη στη μεγαλύτερη ακρίβεια, κάλυψη και διαθεσιμότητα των σημάτων δορυφορικής πλοήγησης — θα προκύψει ένα εξ ολοκλήρου νέο φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών. Επειδή τα οφέλη του Galileo γίνονται απτά, οι πάροχοι υπηρεσιών του κλάδου πρέπει να αρχίσουν τώρα την προετοιμασία για τις μελλοντικές αυτές ευκαιρίες της αγοράς.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε: «Σήμερα είναι σημαντική μέρα για το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης. Η ακρίβεια του καθορισμού στίγματος που επιτεύχθηκε με τέσσερις μόνο δορυφόρους Galileo αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ικανότητας. Αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα για την έναρξη των πρώτων υπηρεσιών τον Οκτώβριο του 2014. Οι απλοί χρήστες θα διαπιστώνουν καθημερινά τις βελτιώσεις της δορυφορικής πλοήγησης, και θα προσφέρονται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες . Αυτό ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε στη σημερινή οικονομική κατάσταση».
Με τέσσερις δορυφόρους, ο δορυφορικός σχηματισμός Galileo είναι ορατός, ταυτόχρονα, κατά μέγιστο μόνο έως δύο έως τρεις ώρες ημερησίως. Η συχνότητα αυτή θα αυξηθεί, καθώς αναπτύσσονται περισσότεροι δορυφόροι και συνδέονται στο δίκτυο πρόσθετοι επίγειοι σταθμοί.
Ορισμένες παράγωγες υπηρεσίες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, να βοηθούν την πλοήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικές αναπηρίες, τη διεκπεραίωση της μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, την εποπτεία του βάθους παράκτιων υδάτων και να διευκολύνει την έξυπνη διασπορά αλατιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι ΕΔΥ θα περιορίζονται στους εξουσιοδοτημένους χρήστες από τις κυβερνήσεις για ευαίσθητες εφαρμογές για τις οποίες απαιτείται υψηλό επίπεδο συνέχειας. Οι ΕΔΥ χρησιμοποιούν ισχυρότερα σήματα, δηλαδή κρυπτογραφημένα και ανθεκτικά στις παρεμβολές.
Ο προσδιορισμός θέσης βασίζεται σε μια εντελώς νέα ευρωπαϊκή υποδομή
Για τον προσδιορισμό θέσης χρησιμοποιήθηκαν οι τέσσερις δορυφόροι Galileo που εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2011 και του 2012, και η επίγεια υποδομή του προγράμματος Galileo, η οποίο περιλαμβάνει τα κέντρα ελέγχου στην Ιταλία και τη Γερμανία και το παγκόσμιο δίκτυο σταθμών εδάφους. Απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις δορυφόροι για τον προσδιορισμό θέσης σε τρεις διαστάσεις.Με τέσσερις δορυφόρους, ο δορυφορικός σχηματισμός Galileo είναι ορατός, ταυτόχρονα, κατά μέγιστο μόνο έως δύο έως τρεις ώρες ημερησίως. Η συχνότητα αυτή θα αυξηθεί, καθώς αναπτύσσονται περισσότεροι δορυφόροι και συνδέονται στο δίκτυο πρόσθετοι επίγειοι σταθμοί.
Οφέλη από τη δορυφορική πλοήγηση και τον καθορισμό στίγματος GALILEO
Το Galileo θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να γνωρίζουν την ακριβή θέση τους στον χρόνο και στον χώρο, όπως ακριβώς το GPS, αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Το Galileo είναι το πρόγραμμα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει ένα παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης το οποίο θα υπόκειται σε ευρωπαϊκό πολιτικό έλεγχο. Θα είναι συμβατό και, όσον αφορά ορισμένες υπηρεσίες του, διαλειτουργικό με το αμερικανικό GPS και το Glonass (Ρωσία), αλλά θα είναι ανεξάρτητο από αυτά.Υψηλό επίπεδο ακρίβειας
Με την τοποθέτηση δορυφόρων με τροχιές σε μεγαλύτερη κλίση στο ισημερινό επίπεδο, το Galileo επιτυγχάνει, επίσης, καλύτερη κάλυψη σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, καθιστώντας το ιδιαίτερα χρήσιμο για τους χρήστες στη Βόρεια Ευρώπη, μια περιοχή που έως σήμερα δεν καλυπτόταν ικανοποιητικά μόνο από το GPS των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ενισχυμένες ιδιότητες του σήματος Galileo διευκολύνουν τον εντοπισμό και την τροχιά, και πιο ανθεκτικό στις παρεμβολές και τις αντανακλάσεις.Επιχειρηματικές ευκαιρίες
Το Galileo και η διαστημική βιομηχανία εν γένει αποτελούν τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη, όχι μόνο για την καθημερινή ζωή των Ευρωπαΐων πολιτών και των επιχειρήσεων που προμηθεύουν διαστημική υποδομή, αλλά ακόμη περισσότερο για τον κλάδο των επόμενων σταδίων παραγωγής, τα άτομα που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές ή υπηρεσίες. Το Galileo δημιουργεί ένα φάσμα νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τους κατασκευαστές εξοπλισμού, φορείς ανάπτυξης εφαρμογών και παρόχους υπηρεσιών με «μεγάλη αξιοπιστία».Ορισμένες παράγωγες υπηρεσίες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, να βοηθούν την πλοήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικές αναπηρίες, τη διεκπεραίωση της μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, την εποπτεία του βάθους παράκτιων υδάτων και να διευκολύνει την έξυπνη διασπορά αλατιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πολιτική προστασία και ασφάλεια
Ο κ. Tajani ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο δημόσιος τομέας αποτελεί δυνητικό πελάτη για τις εφαρμογές του Galileo, ιδίως όσον αφορά τους τομείς της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας. Οι μελλοντικές ελεγχόμενες από το δημόσιο υπηρεσίες (ΕΔΥ) Galileo μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τις σημαντικού χαρακτήρα μεταφορές, την ενέργεια ή τις τηλεπικοινωνίες καθώς και για αμυντικούς σκοπούς. Ο κ. Ταγιάνι δήλωσε ότι οι δυνητικοί χρήστες δεν γνωρίζουν ακόμα επαρκώς τα εν λόγω πλεονεκτήματα του Galileo.Οι ΕΔΥ θα περιορίζονται στους εξουσιοδοτημένους χρήστες από τις κυβερνήσεις για ευαίσθητες εφαρμογές για τις οποίες απαιτείται υψηλό επίπεδο συνέχειας. Οι ΕΔΥ χρησιμοποιούν ισχυρότερα σήματα, δηλαδή κρυπτογραφημένα και ανθεκτικά στις παρεμβολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου