Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Εγκαίνια έκθεσης Σπύρου Πουλημένου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων «Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης»

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο. Στο επιβλητικό πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, που παλαιότερα ήταν οι αποθήκες του τελωνείου, φιλοξενούνται για περίπου ένα μήνα οι καλλιτεχνικές δημιουργίες ενός εξαίρετου καλλιτέχνη, που χρησιμοποιώντας την τεχνολογία στη δουλειά του, ανέδειξε μοναδικής αισθητικής έργα τέχνης. 

Ο γνωστός, πρωτοποριακός και ανεγνωρισμένος ζωγράφος Σπύρος Πουλημένος παρουσιάζει την μεγάλη αναδρομική έκθεσή του «Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης».
Παρουσία πολλών φιλότεχνων επισκεπτών, καθώς επίσης και των αρχών του νησιού, τελέστηκαν με λαμπρότητα τα εγκαίνια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουλίου 2013.
Δύο σημαντικοί ομιλητές έδωσαν γλαφυρά και συγκεκριμένα το στίγμα της ιδιαιτερότητας του γνωστού καλλιτέχνη.
Η ομότιμος καθηγήτρια του Ε.Μ.Π Βασιλική Κασελούρη ανέπτυξε και εξήγησε τον τεχνολογικό τρόπο των ψηφιακών συνθέσεων του ζωγράφου, υποστηρίζοντας δυναμικά πως ένα ψηφιακό έργο μπορεί να έχει και ψυχή και διάρκεια, ενώ ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Μάνος Στεφανίδης επεσήμανε, «πως για τον ζωγράφο Σπύρο Πουλημένο το ρευστό, η τυχαιότητα, το απρόβλεπτο, ο αυτοσχεδιασμός, η έμπνευση της στιγμής αποτελούν δομικά στοιχεία της δουλειάς του, είτε εργάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο είτε αξιοποιεί τη μαγεία της τεχνολογίας του σήμερα».
Πραγματικά πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού και για την αισθητική απόλαυση των συμβατικών έργων αλλά και για το ξάφνιασμα της τεράστιας πλέον επίδρασης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην παραδοσιακή ζωγραφική.
Η έκθεση εντάσσεται στο φεστιβάλ 2013, Σύρος –Πολιτισμός στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου