Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Γαρίφαλο, για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου!

Της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr
Γιορτές και το σπίτι γεμίζει γαργαλιστικά αρώματα και μυρωδιές από παραδοσιακά γλυκά και φαγητά.
Ανάμεσα στα αρώματα που συνοδεύουν τον μπακλαβά ή τα μελομακάρονα, ξεχωρίζει το έντονο, πικάντικο γαρίφαλο! Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, αλλά και με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία!
                                                            
Το γαρίφαλο ή μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο είναι τo αποξηραμένo μπουμπούκι του γαριφαλόδεντρου (Syzygium Aromaticum) με καταγωγή από τις Νήσους των Μπαχαρικών (Μολούκες) της σημερινής Ινδονησίας. Η ονομασία γαρίφαλο ή γαρύφαλλο μάλλον αποτελεί αντιδανεισμό από την ιταλική ονομασία garofulum – καρυόφυλλο το οποίο πιθανόν να σημαίνει «σκληρό φύλλο», ενώ το γαριφαλόδεντρο δε φαίνεται να έχει άμεση βοτανολογική σχέση με το καλλωπιστικό φυτό γαρυφαλλιά (Δίανθος ο καρυόφυλλος, Dianthus caryophyllum), παρά την κοινή ελληνική ονομασία των προϊόντων τους. Το γαρίφαλο υπήρξε το μήλον της έριδος για πολλούς θαλασσοπόρους της αποικιοκρατίας, που προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μπαχαρικού και συνάμα βοτάνου. Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
                                               
Στη μαγειρική το μοσκοκάρφι χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών ειδών Curry - μιγμάτων μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται σε συνοδευτικές σάλτσες για πιάτα με κρέας. Χάρις στην ευγενόλη, το αιθέριο έλαιο που περιέχεται σε ποσοστό έως και 25% στο μπαχαρικό αυτό, το μοσχοκάρφι προσδίδει στο φαγητό μια πικάντικη και γλυκιά γεύση ανατολής με έντονο άρωμα. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, το μοσχοκάρφι συνοδεύει επίσης κοκκινιστά φαγητά και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μιας ευρύτατης γκάμας παραδοσιακών γλυκισμάτων όπως τα σιροπιαστά.

                                                
Το γαρίφαλο είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό το κατατάσσει στις αντικαρκινικές τροφές, ενώ επίσης έχει εντυπωσιακές αποτοξινωτικές και προστατευτικές ιδιότητες.

Ποιοι είναι οι τρόποι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές του;

1. Καταναλώνοντας ένα – δύο γαρίφαλα μπορούμε να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών από το σώμα.
2. Το γαρίφαλο βοηθά στην προστασία των κυττάρων και τη διέγερση της ενέργειας σε όλο το σώμα.
3. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος, πονόδοντος και ημικρανίες
4. Προσφέρει άμεσα ανακούφιση από τον πονόδοντο. Απλά τοποθετήστε ένα γαρύφαλλο στην πάσχουσα περιοχή για να αισθανθείτε αμέσως καλύτερα
5. Τα γαρίφαλα περιέχουν ευγενόλη, μία ουσία που τους προσδίδει το ιδιαίτερο άρωμά τους, βοηθά στο μούδιασμα και στην απάλυνση του πονόδοντου και στην υγιεινή του στόματος, καταπολεμώντας τα βακτήρια
6. Το γαρίφαλο έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και απομακρύνει κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια
7. Έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία φλεγμονών και μολύνσεων
8. Μασώντας ένα δύο γαρίφαλα μπορείτε να ανακουφιστείτε από την δυσπεψία και τη ναυτία, καθώς έχει καταπραϋντικές, χωνευτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες
9. Πιστεύεται ότι σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, έχει αντιϋπερτασικές ιδιότητες και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις εμποδίζοντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων
10. Οι καθαριστικές του ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση του αίματος
11. Σύμφωνα με την Αγιουβέρδικη Ιατρική, το τσάι από γαρίφαλο μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις γρίπης και κρυώματος. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αποχρεμπτικό, βοηθώντας την απομάκρυνση των φλεμάτων. Ως φυσικό παυσίπονο και λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων, βοηθά στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου
12. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ως αφροδισιακό και για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης
13. Βοηθά στην θεραπεία των αμυχών και των μωλώπων. Σε αυτή την περίπτωση ή δεν συστήνεται η απευθείας εφαρμογή καθώς μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία πάστα από τριμμένο γαρίφαλο αναμεμιγμένο με ελαιόλαδο.
14. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης, του άγχους και της κατάθλιψης
Πηγές: ellinikabaharika.gr, preventdisease.com

http://www.kalyterotera.gr/2013/12/blog-post_2972.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου