Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Παρουσίαση του παραμυθιού τα «τίμια δώρα» του Διονύση Λεϊμονή στην Αγορά Αργύρη

Ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών, η Αδελφότητα των ΑΧΕΠΑ και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Αχαΐας “Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός” διοργανώνουν την παρουσίαση του παραμυθιού του Διονύση Λεϊμονή αύριο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 στις 18.30 στην Αγορά Αργύρη Αγίου Ανδρέου και Αράτου.  
Θα μιλήσουν οι: Εφη Αναλυτή, πρόεδρος Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών, Γιάννης Πορφύρης, πρόεδρος Αδελφότητας ΑΧΕΠΑ Πάτρας και Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Πάτρας, Βούλα Κατραβά, φιλόλογος, Διονύσης Λεϊμονής, ο συγγραφέας.
Κείμενα θα διαβάσουν οι: Μαρία Αναλυτή, μέλος Χοροθεάτρου Πανεπιστημίου Πατρών, Λάκης Βανταράκης, λογοτέχνης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Παπαδιονυσίου.
Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της Μαντολινάτας Πατρών.
Μέρος των εσόδων θα δοθούν στο Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Φλόγα.
Τα 
«τίμια δώρα» του Διονύση Λεϊμονή από την ΄Ηρα εκδοτική.
Η νύχτα είναι μαγική, όπως κάθε χρόνο, ξημερώματα Πρωτοχρονιάς. Ο Σάντα Κλάους ετοιμάζεται να χαρίσει δώρα στα παιδιά του κόσμου, αλλά ένας πονηρός εμποράκος του αρπάζει το άρμα της χαράς για να πουλήσει τα δικά του παιχνίδια. ΄Ενας αδέξιος χειρισμός όμως, θα φέρει τον κατεργάρη έμπορο μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας, γιατί απόψε πρέπει να πάθει για να μάθει, ξυπνώντας επιτέλους απ’ το σαράκι του κέρδους. Απόψε ένας φτωχός μοναχός, ο Βασίλειος θα καταφέρει να μοιράσει επιτέλους τα «τίμια δώρα» του σε όλα τα παιδιά του κόσμου; Και με ποιον βοηθό;
΄Ένα παραμύθι που γράφτηκε μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, περιμένοντας έναν διαφορετικό Αϊ
Βασίλη, την ώρα που ο κλασικός ιλουστρασιόν «Αγιος» ετοιμαζόταν να χτυπήσει επιλεκτικά τις πόρτες, αγνοώντας πως αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο στη ζωή μας είναι κάποια «τίμια δώρα», ενώ οι καλικάντζαροι αρμένιζαν στον κόσμο μας κάνοντας κάθε είδους σκανταλιά ανάμεσά μας. Τότε ο συγγραφέας αποφάσισε να ρεζιλέψει τον εμποράκο του κόσμου, αυτόν που ‘χει από χρόνια στήσει το μαγαζάκι του στην πλατεία του κόσμου πουλώντας δώρα που χαλάνε ένα παιδικό μυαλό…
Ένα παραμύθι που ο Διονύσης Λεϊμονής το παρουσιάζει σε βιβλιοθήκες, σχολεία αλλά και σε ενήλικες πιστεύοντας πως εμείς οι μεγάλοι έχουμε περισσότερο ανάγκη να καταλάβουμε το βάρος των επιλογών μας, ώστε να προφέρουν στα παιδιά αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη. Κατανοώντας όμως και την ανάγκη για παιχνίδι και χαρά μέσα από το παιχνίδι ο συγγραφέας, αφού νικήσει κατά κράτος κάθε πονηρό εκμεταλλευτή ανταμώνει τον παχύ Σάντα Κλάους με
τη βαθυκόκκινη στολή με τον ΄Αγιο Βασίλειο ο οποίος κρύβει μέσα στο τριμμένο του παλιόρασο τους σπόρους της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης και της φιλίας.
Πρόκειται για ένα παραμύθι μέσα από το οποίο αντιλαμβάνεται κανείς την έννοια της εμπορευματοποίησης παρακολουθώντας παράλληλα τον «αγώνα» μεταξύ του Καλού και του Κακού μια νύχτα αλλιώτικη απ’ τις άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου