Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Deutsche Bank: Απίθανο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα...

Το event risk για την Ελλάδα αυξάνεται ξανά, αναφέρει σε ανάλυσή της η Deutsche Bank. Όπως επισημαίνει, η ροή ειδήσεων από την Ελλάδα ήταν ήρεμη στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά «το event risk αυξάνεται ξανά». Υποστηρίζει πως έχοντας απομείνει μόλις μία δόση από τα κεφάλαια της ΕΕ για να διανεμηθεί σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα, «τα πράγματα εξελίσσονται σε δύο μέτωπα», τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις πολιτικές εξελίξεις.
Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφέρει ότι ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, με τέσσερα θέματα στην διαπραγματευτική ατζέντα. Το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015-16, το δημοσιονομικό κενό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1-2 δισ. ευρώ, αλλά εξαρτάται από τη συμφωνία για τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους και την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (μέχρι στιγμής βρίσκεται on track), επιπλέον ελάφρυνση χρέους του επίσημου τομέα με βάση τη συμφωνία του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ποικίλουν από επιπλέον ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέχρι τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Deutsche Bank εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να προχωρήσουν μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τα αποτελέσματα των stress tests που αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που με τη σειρά του θα προσδιορίσει τη διαθεσιμότητα του μαξιλαριού των 11 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο ΤΧΣ για χρηματοδοτικές ανάγκες.
Στην πολιτική σκηνή, η Deutsche Bank θεωρεί πως ο περίπλοκος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις της τρόικας είναι το ελληνικό πολιτικό ημερολόγιο, με τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να αναμένεται το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015, αν και θα μπορούσε πιθανώς να γίνει πιο νωρίς, τον Ιανουάριο.
Αυτό απαιτεί μια διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να αποφευχθούν γενικές εκλογές, με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται των δημοσκοπήσεων. «Η κυβέρνηση ελέγχει μόλις 154 βουλευτές, αλλά υπάρχει μια επαρκής μεγάλη δεξαμενή ανεξάρτητων βουλευτών σε συνδυασμό με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Δημοκρατική Αριστερά, για να γίνει δυνατή μια διευρυμένη πλειοψηφία. Υπάρχει ωστόσο πολύ μικρή σαφήνεια για το εάν αυτό είναι εφικτό, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν φύγει από τον συνασπισμό εξαιτίας δυσαρέσκειας για το πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, και πιθανώς θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο για πρόεδρο, καθώς και από τους πολιτικούς σχηματισμούς στις αρχές του επομένου έτους», επισημαίνει η Deutsche Bank.
Τονίζει ακόμη ότι σε μια προσπάθεια να κατευνάσει ψηφοφόρους και βουλευτές, ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο μια «ξεκάθαρη έξοδο» μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εναπομείνασες δόσεις του ΔΝΤ για την περίοδο 2015-2016 δεν θα εκταμιευτούν, ενώ το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί από έναν συνδυασμό νέων εκδόσεων ομολόγων και των κεφαλαίων που έχουν μείνει στο ΤΧΣ.
«Η φυσική κατάληξη του παραπάνω είναι ότι η σαφήνεια για το ελληνικό πρόγραμμα, τη χρηματοδότηση και τις ανάγκες έκδοσης μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι το τέλος του έτους αν όχι και παραπάνω. Εκτός από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 1,8 δισ. ευρώ από το ισχύον πακέτο της ΕΕ, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι οι παράγοντες της συμφωνίας για το μέλλον», αναφέρει η Deutsche Bank.
Σημειώνει ακόμη ότι μία εκδοχή είναι οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε ένα πακέτο βοήθειας με όρους, συμπεριλαμβανομένου ενός OSI, τμηματικών εκταμιεύσεων από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ ή από τα κέρδη που επιστρέφονται από την ΕΚΤ, και πιθανώς προσφυγή στον ESM για μια διευρυμένη πιστωτική γραμμή.
«Η τρόικα θα τα έκανε όλα αυτά να εξαρτώνται από μια θετική πολιτική έκβαση στο α΄ τρίμηνο. Μια εναλλακτική είναι ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα καθυστερήσει για μετά από τις προεδρικές εκλογές, αν και αυτό θα επιβάρυνε σημαντικά τη ρευστότητα της κυβέρνησης στους χειμερινούς μήνες. Περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ, αναμένεται να δοθούν στο διάστημα Νοεμβρίου-Μαρτίου», τονίζει η γερμανική τράπεζα.
Στο μεταξύ, συνεχίζει η Deutsche Bank, η κυβέρνηση θα θέλει να διατηρήσει μια αφήγηση «καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα» στη διάρκεια της διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας, ασχέτως με το πώς θα μοιάζει το τελικό πακέτο. «Μένουμε τότε με αρκετή αβεβαιότητα μέχρι το α΄ τρίμηνο, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για ο πώς θα μοιάζει ένα νέο πρόγραμμα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας».
Επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματα, τα καλά νέα είναι ότι η ρευστότητα της κυβέρνησης είναι ικανοποιητική μέχρι το τέλος του έτους, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου