Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Αυξήθηκε ο αριθμός των Ευρωπαίων που έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρώπων

Συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά δείχνει η έκθεση που εξέδωσε η ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Πιθανόν ο αριθμός των θυμάτων, που έχει καταγραφεί από τις εθνικές αρχές, να είναι σημαντικά υψηλότερος. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης (67%), και σε ποσοστό (76%) έχουν καταγραφεί γυναίκες. Επίσης εντονότερα αυξανόμενες τάσεις αφορά το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Η έκθεση αναφέρει ότι την περίοδο 2013-2014 καταγράφηκαν ως θύματα εμπορίας στην ΕΕ 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια. Δεδομένης της πολυπλοκότητας των στοιχείων σχετικά με το φαινόμενο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί από τις εθνικές αρχές. Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων), ακολουθούμενη από την εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21% των καταγεγραμμένων θυμάτων). Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά.
Μια από τις εντονότερα αυξανόμενες τάσεις αφορά το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων. Παρατηρήθηκε επίσης ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των θυμάτων με αναπηρίες και των θυμάτων καταγωγής Ρομά. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η εμπορία ανθρώπων συνδέεται και με άλλες μορφές εγκληματικότητας καθώς και με την εκμετάλλευση των πλέον ευάλωτων στο πλαίσιο της σημερινής μεταναστευτικής κρίσης. Επισημαίνει επίσης την αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για την εξαπάτηση των θυμάτων.
Για την αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν πλήρως και ορθά την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ερευνών και των διώξεων των δραστών, να θεσπιστούν κατάλληλοι μηχανισμοί για την έγκαιρη ταυτοποίηση και προστασία των θυμάτων και να ενισχυθούν τα μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μια συντονισμένη και συνεκτική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Μέχρι το τέλος του 2016, θα δημοσιεύσει δύο εκθέσεις για τη συμμόρφωση και την ποινικοποίηση, καθώς και την μετά το 2016 στρατηγική για την εμπορία ανθρώπων. Η προστασία των παιδιών κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ η Επιτροπή – στη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στους ασυνόδευτους ανηλίκους – που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι έναντι των λαθροδιακινητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου