Η διατροφή μας έχει άμεση σχέση με την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α είναι η ουσία που ωφελεί την όραση και τη λαμβάνουμε από τροφές όπως ψάρι, κρόκο αυγού, ιχθυέλαια κ.λπ. Επίσης, περιέχεται σε φυλλώδη λαχανικά (π.χ μπρόκολο, σπανάκι) αλλά και σε φρούτα και λαχανικά με καροτενοειδή (πχ. ροδάκινο, βερίκοκο, καρότο, πιπεριές).
Στον αντίποδα, υπάρχουν και τροφές που βλάπτουν την όραση προκαλώντας με την πάροδο των χρόνων ακόμη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το κρέας είναι η κυριότερη τροφή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να φθείρει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Μετά από έρευνα σε 5.600 άτομα ηλικίας 66-85 ετών, βρήκαν πως όσοι κατανάλωναν σε καθημερινή βάση κόκκινο κρέας είχαν 47% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν βλάβες στα μάτια από όσους δεν έτρωγαν καθόλου ή έτρωγαν σπάνια.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και τροφές που βλάπτουν την όραση προκαλώντας με την πάροδο των χρόνων ακόμη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το κρέας είναι η κυριότερη τροφή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να φθείρει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Μετά από έρευνα σε 5.600 άτομα ηλικίας 66-85 ετών, βρήκαν πως όσοι κατανάλωναν σε καθημερινή βάση κόκκινο κρέας είχαν 47% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν βλάβες στα μάτια από όσους δεν έτρωγαν καθόλου ή έτρωγαν σπάνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου