Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ο σύμμαχος του συκωτιού μας. Μπορεί το γαϊδουράγκαθο να το καθαρίσει;

Το ήπαρ στους ενήλικες ανθρώπους, ζυγίζει περίπου 1 κιλό και παίζει ζωτικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού, καθώς φιλτράρει το αίμα και αφαιρεί τις τοξίνες. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και να δημιουργεί χολή, η οποία βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Το γαϊδουράγκαθο, ένα αγκαθωτό φυτό, το οποίο οι περισσότεροι αγρότες θεωρούν ζιζάνιο, έχει τη δυνατότητα να προστατεύει και να αποτοξινώνει το ήπαρ.

Το βοτανικό όνομα του γαϊδουράγκαθου είναι ‘’Silybum marianum’’, οι σπόροι του οποίοι περιέχουν silymarin, καθώς και στεροειδή, πολυίνες, οργανικά οξέα, σύμφωνα με την αναφορά του Physicians’ Desk για τα βότανα. Η ουσία silymarin διαθέτει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει προστασία στο ήπαρ από βλάβες.

Πιθανά οφέλη

Το 2006, μια έρευνα διεξήχθη στο Τμήμα Φαρμακολογίας στο Ινστιτούτο Jawaharlal, Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής και Έρευνας, στην Ινδία. Η έρευνα ανέφερε ότι η silymarin μπορεί να είναι ευεργετική για την θεραπεία πολλών ασθενειών του ήπατος. Τα συστατικά του γαϊδουράγκαθου πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, με ικανότητες που προστατεύουν το ήπαρ από τοξίνες. Η έρευνα έδειξε την ικανότητα της silymarin να βοηθά στην αναγέννηση των ιστών του ήπατος. Πρόσθετες δοκιμές είναι αναγκαίες να γίνουν για αν προσδιοριστούν τόσο η δόση όσο και η μέθοδος χρήσης της silymarin για την αποτοξίνωση και την πρόληψη βλαβών στο ήπαρ.

Εκτιμήσεις

Το γαϊδουράγκαθο, είναι γενικά ασφαλές φυτό, ακόμα και για γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Gale. Αν και δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες που να επαληθεύουν την ασφάλεια του. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε. Οι παρενέργειες που μπορεί να δημιουργήσει είναι ήπιες, όπως ναυτία και διάρροια. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Asteraceae, όπως είναι οι μαργαρίτες, μπορούν επίσης να είναι αλλεργικοί και στο γαίδουράγκαθο.
Πηγές:
Puristat Digestive Wellness Center: Liver Function — What Does This Vital Organ Do?
Physicians’ Desk Reference for Herbal Medicines, 2nd Edition”; Joerg Gruenwald, PhD, 2000
“The Indian Journal of Medical Research”; Hepatoprotective Herbal Drug, Silymarin from Experimental Pharmacology to Clinical Medicine; S.C. Pradhan; November 2006
Gale Encyclopedia of Alternative Medicine; Jacqueline L. Longe; 2005
Article reviewed by Bonny Brown Jones Last updated on: Aug 2, 2011

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου