Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Η Ηνωμένη Αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ επιτίθεται με βόμβες μπογιάς σε ένα σύμβολο της ψευδεπίγραφης ιστορίας

Vladislav Perunovic Σκόπια, ΠΓΔΜ για τη Freepen.gr
Μια διαδήλωση που διοργανώθηκε ως συνήθως από την Ηνωμένη Αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, η οποία αντιτίθεται σε (αυτό που ευρέως θεωρείται από ξένους εμπειρογνώμονες) ως αυταρχικό στυλ του καθεστώτος του ακροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE ήταν αφιερωμένη στην 9η Μαΐου, η ημέρα κατά την οποία εορτάζεται ο θρίαμβος ενάντια στο φασισμό.


Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, που αποτελούντο από τους πολίτες των διαφόρων εθνοτικών ομάδων (Σλάβοι, Αλβανοί καθώς και Τούρκοι, Έλληνες και άλλοι) και διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων το βράδυ της Δευτέρας.

Η σύντομη διαδήλωσε τελείωσε με ομιλίες πολλών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης οι οποίες τόνιζαν πως υπάρχει φασισμός στην ΠΓΔΜ εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία (εντολή VMRO-DPMNE, καθώς και του προέδρου της, Νικόλα Γκρουέφσκι, ξεκίνησε το 2006) είχε μια προηγούμενη κορύφωση μέσω της μαζικής "βομβιστικής" επίθεσης βαφής της λεγόμενης έκθεσης «Porta Makedonija». Αυτή η δομή, η Αψίδα του Θριάμβου που χτίστηκε στα 2011, ως μέρος της προσπάθειας να δώσειστα Σκόπια "αρχαίο Μακεδονικό χαρακτήρα" (η ψευδοϊστορική ιδέα της «αρχαίας μακεδονικής καταγωγής», η πρόκληση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της χώρας, είναι η επίσημη ιστορία από το 1991) θεωρείται από την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων πολλών διανοουμένων, ως αρχιτεκτονική εκδήλωση της προπαγάνδας της κυβέρνησης καθώς εμπεριέχει ανάγλυφα με αρχαία μακεδονικά, βουλγαρικά και γιουγκοσλαβικά κομμουνιστικά μοτίβα.

Η αψίδα ήταν ήδη ένας στόχος του βομβαρδισμού-βαφής των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ωστόσο η σημερινή επίθεση σε αυτό το σύμβολο του σκληροπυρηνικού υπερεθνικισμού ήταν πολύ πιο εκτεταμένη σε κλίμακα.

Αυτή η εκδήλωση είναι μέρος της σειράς διαδηλώσεων εδώ αρκετές εβδομάδες στο κεντρικό βαλκανικό κράτος υπ΄οτην καθοδήγηση της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (το κόμμα SDSM του οποίου ηγείται από τον Ζόραν Ζάεφ), η οποία αντιτίθεται σε μια αντιληπτή προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να παραποιήσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 5 Ιουνίου 2016 μέσα από δυτικές διπλωματικές παρεμβάσεις.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει νομική και πραγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών με βάση το κράτος δικαίου, καθαρισμένο λίστα εκλογικού σώματος και κανονισμοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


http://www.freepen.gr/2016/05/blog-post_585.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου