Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Τον Ιούνιο θα εγκριθεί η άρση υποχρέωσης θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβάνοντας την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή στον χώρο Σένγκεν. Παράλληλα με την πρόταση αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει την έκθεσή της για την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.
Η ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για την Τουρκία αποτελεί βασικό στοιχείο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία αναφέρεται ότι η εφαρμογή του χάρτη πορείας θα επισπευσθεί προκειμένου να αρθούν οι υποχρεώσεις θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2016, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια. Για να μπορέσουν οι συννομοθέτες να εγκρίνουν την πρόταση τον Ιούνιο, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει, στις αρχές Μαΐου, πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στον κατάλογο των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, ούτως ώστε να τηρηθεί η προθεσμία των οκτώ εβδομάδων από τη στιγμή της διαβίβασης του σχεδίου στα εθνικά κοινοβούλια έως την έγκρισή του.
Η έκθεση προόδου που εγκρίθηκε σήμερα αξιολογεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων, επισημαίνει τα εναπομένοντα κριτήρια και καθορίζει τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία για να εκπληρώσει τις εναπομένουσες απαιτήσεις. Σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω της επίσπευσης της εφαρμογής του χάρτη πορείας, έχει καταστεί αδύνατη μέχρι σήμερα η εκπλήρωση ορισμένων κριτηρίων, όπως η πλήρης ανάπτυξη βιομετρικών διαβατηρίων και η εξέταση της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας (που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1 Ιουνίου). Σε άλλες περιπτώσεις, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Τουρκία έχει σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο και ότι έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις, ώστε να εκπληρώσει τα εναπομένοντα κριτήρια κατά τρόπο αποτελεσματικό και βιώσιμο πριν από την έγκριση της σημερινής πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τα ταξίδια στα κράτη μέλη της ΕΕ θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στις τέσσερις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Η απαλλαγή αφορά μόνο διαμονή βραχείας διάρκειας έως 90 ημέρες (εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών) μεταξύ άλλων για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς σκοπούς. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης δεν προβλέπει το δικαίωμα εργασίας στην ΕΕ. Οι διάφορες άλλες προϋποθέσεις πρόσβασης στον χώρο Σένγκεν θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, ιδίως η υποχρέωση των ενδιαφερομένων να είναι σε θέση να αποδεικνύουν τον σκοπό του ταξιδιού και τη διάθεση επαρκών μέσων διαβιώσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου