Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το ΕΚΤ με τέσσερα προγράμματα και 4 δισ. προσδοκά να φέρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Με τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα και με το ποσό των τεσσάρων δισ. ελπίζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ότι θα αντιμετωπίσει τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για επενδύσεις υπέρ της απασχόλησης, της εκπαίδευσης / δια βίου μάθησης και της κοινωνικής συνοχής. Η Ελλάδα δύναται να χρηματοδοτηθεί μέσω των εξής τεσσάρων επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΚΤ: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ ΑΝΑΔ), Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση». 
Ο προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ ΑΝΑΔ) είναι περίπου 2,74 δις €. Το ΕΠ ΑΝΑΔ έχει ως στρατηγικούς στόχους την ποιοτική αναβάθμιση και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων, καθώς και την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εφαρμογή του ΕΠ προχωρεί με πλήρη ταχύτητα και πάνω από 800.000 άνθρωποι αναμένεται να επωφεληθούν από τις παρεμβάσεις που συγχρηματοδοτεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» (ΕΠ ΕΑΑ) με προϋπολογισμό περίπου 187 εκατομμύρια € υποστηρίζει, με πιο στοχευμένο τρόπο, ανθρώπους που πλήττονται από τις συνέπειες των απρόβλεπτων κρίσεων. Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΠ ΕΔΒΜ), με προϋπολογισμό περίπου 1,7 δισ. €, αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Το ΕΠ, τέλος, «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (ΕΠ ΔΜ) έχει προϋπολογισμό 512 εκατ. € περίπου και στοχεύει στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της κεντρικής κυβέρνησης και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος: Πρόσβαση στην απασχόληση 

Οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού που διευκολύνουν την πρόσβαση στην απασχόληση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Παραδείγματος χάριν, διάθεση 188 εκατ. € για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 55.000 ανέργους με προτεραιότητα στους μακροχρόνια άνεργους ή πρόσληψη 3.200 νέων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του πολιτισμού.

Η νεολαία αποτελεί προτεραιότητα

Το άνοιγμα της αγοράς εργασίας για τη νεολαία αποτελεί προτεραιότητα για το ΕΚΤ, το δε επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΝΑΔ συγχρηματοδοτεί μια σειρά δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Μία εξ αυτών είναι το πρόγραμμα απασχόλησης νέων ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που αφορά νέους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως 29 ετών. Το ΑΝΑΔ διασφαλίζει την απόκτηση και τη βελτίωση των γνώσεών τους με παράλληλη θεωρητική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Οι επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν την κατάρτιση εντός της επιχείρησης σε σύμβαση εργασίας δικαιούνται επιχορήγηση και κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για έναν χρόνο. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης αυτής είναι 175 εκατ. € αναμένεται δε να ωφεληθούν 45.000 νέοι.
Ένα άλλο πρόγραμμα για νέους προωθεί την καινοτομική επιχειρηματικότητα της νεολαίας μέσω χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και μέσω παροχής καθοδήγησης σε νέους επιχειρηματίες (προϋπολογισμού 91 εκατ. € για 7.000 ανέργους).
Επιπλέον το ΕΠ ΕΑΑ παρέχει επιχορηγήσεις σε άνεργους νέους για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Η δράση αυτή επικεντρώνεται στους τομείς της οικονομίας με εξωστρεφή ανάπτυξη. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 72 εκατ. € και ωφελούνται περίπου 5.000 άτομα.
Ένα άλλο πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους απόφοιτους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στόχος του είναι η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επιδότησης θέσεων εργασίας για άτομα μέχρι 35 ετών που είναι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού (προϋπολογισμός 37,5 εκατ. €, δικαιούχοι 2.500 άνεργοι).
Τέλος, το προσωπικό υψηλής ειδίκευσης είναι στο επίκεντρο δράσης που αποσκοπεί στην προστασία των ανέργων ερευνητών και τεχνικού προσωπικού από την ανεργία μέσω πρόσληψής τους σε επιχειρήσεις για ερευνητικές δραστηριότητες. Ο προϋπολο-γισμός της δράσης είναι 11 εκατ. € και προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν 500 άνεργοι.

Ανάγκη: Η κοινωνική επανένταξη

Το ΕΠ ΑΝΑΔ χρηματοδοτεί παρεμβάσεις που προωθούν την κοινωνική επανένταξη μέσω της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων βάσει στοχευμένης προσέγ-γισης ανά τομέα π.χ. στον τομέα των πράσινων θέσεων εργασίας, του τουρισμού και της χρήσης των ΤΠΕ (200 εκατ. € για 50.000 ανέργους). Άνεργοι δημοσιογράφοι ή άνεργοι πρώην εργαζόμενοι ορυχείων και λατομείων μπορούν να επωφεληθούν από την επαγγελματική κατάρτιση μέσω κουπονιών (4.900 άνεργοι, προϋπολογισμός 30,5 εκατ. ευρώ). Οι δικαιούχοι λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης και προβλέπεται τουλάχιστον τρίμηνη απασχόληση για το 30% των ατόμων που ολοκληρώνουν την κατάρτιση.
Επίσης το ΕΠ ΕΑΑ παρέχει συμβουλές επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους από τους κλάδους της λιανικής, της εμπορίας αυτοκινήτων και συντήρησης, καθώς και των δομικών υλικών και των κατασκευών (25 εκατ. €, 1.100 δικαιούχοι).
Τέλος, προσφέρονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε άνεργους μετανάστες, πρόσφυγες, παλιννοστούντες και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (8.000 δικαιούχοι, 32 εκατ. €.)

Επενδύσεις, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης

Για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε όλη τη χώρα προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις με μειωμένη οικονομική δραστηριότητα. Το ΕΚΤ χρηματοδοτεί, με προϋπολογισμό 330 εκατ. €, την παροχή συμβουλών σχετικά με την εκπόνηση και την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων. Αναμένεται να ωφεληθούν 90.000 εργαζόμενοι.

Όραμα: Η αξιοποίηση ολόκληρου του ανθρώπινου δυναμικού

Δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνικο-οικονομική ένταξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, πρώην χρήστες ουσιών, μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ.) χρηματοδοτούν την προπαρασκευα-στική κατάρτιση, τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και την πρακτική άσκηση για τουλάχιστον τρεις μήνες (προϋπολογισμός: 80 εκατ. €, προβλεπόμενοι δικαιούχοι: 8.000)
Άλλες ενέργειες αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά (προϋπολογισμός: 14 εκατ. €, προβλεπόμενοι δικαιούχοι: 3.000).
«Συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»: μία δράση που προάγει την απασχολησιμότητα των γυναικών παρέχοντάς τους πρόσβαση σε υπηρεσίες φύλαξης παιδιών. Ο προϋπολογισμός είναι 505,5 εκατ. €, έχουν δε ωφεληθεί από το πρόγραμμα 165.000 γυναίκες.
Το ΕΚΤ καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και υποστηρίζει - μέσω του ΕΠ ΑΝΑΔ - τη δημιουργία ή τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία, τα ανοιχτά κέντρα για την καθημερινή υποδοχή των αστέγων, επιχορηγεί δε την απασχόληση των νέων ανέργων σε αυτές τις δομές. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 29 εκατ. € και αναμένεται να ωφελήσει 70.000 άτομα από ευπαθείς ομάδες.
Το ΕΠ ΑΝΑΔ υποστηρίζει επίσης την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πολίτες χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Ο προϋπολογισμός για τη δράση αυτή ανέρχεται σε 82 εκατ. € και αναμένεται να ωφεληθούν 200.000 άτομα.
Η υλοποίηση ενός προγράμματος που στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ μέσω του ΕΠ ΕΔΒΜ. Εδώ περιλαμβάνεται κατάρτιση στο χώρο εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, συγκέντρωση και συμπλήρωση εκπαιδευτι-κού υλικού και ειδικών εργαλείων, αναβάθμιση και προσαρμογή των υφιστά-μενων δομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη του προσωπικού του προγράμ-ματος (προϋπολογισμού 77 εκατ. €· θα ωφεληθούν περίπου 4.600 εκπαιδευτικοί).

Στόχος η βελτίωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης

Στο πλαίσιο του στόχου του ΕΠ ΕΔΒΜ για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, το ΕΚΤ αξιοποιεί έναν προϋπολογισμό ύψους 2,2 εκατ. € για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (της ψηφιακής σχολικής πλατφόρμας), υποδομών Ψηφιακού Σχολείου και ψηφιακού υλικού για τα σχολεία.
Το ΕΚΤ υποστηρίζει την πιλοτική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα εκπαιδευτικά προγράμματα (σχολείο του 21ου αιώνα). Αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών και την πρόσληψη εξειδικευμένων καθηγητών (προϋπολο-γισμός 88,2 εκατ. €, περίπου 280.000 μαθητές έχουν ωφεληθεί).
Με στόχο τη σύνδεση της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας, το ΕΠ ΕΔΒΜ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης στο χώρο εργασίας για τους πτυχιούχους Δημόσιων και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Με αυτόν τον τρόπο οι απόφοιτοι βελτιώνουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους και επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξής τους στην αγορά εργασίας (προϋπολογισμός 43,6 εκατ. €, περίπου 56.000 άτομα θα μπορούσαν να ωφεληθούν).
Μια πιο στοχευμένη παρέμβαση αφορά την κατάρτιση των πρωτοετών φοιτητών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού: την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω μιας οργανωμένης πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας 2 εξαμήνων σε εμπορικά πλοία (προϋπολογισμός 41,5 εκατ. €, περίπου 8.000 άτομα θα μπορούσαν να ωφεληθούν).

Διερεύνηση των προοπτικών για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

Το ΕΠ ΕΔΒΜ έχει ως ειδικό στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας μέσω προγραμμάτων έρευνας και την προσέλκυση υψηλού επιπέδου ερευνητών από το εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει με 4,6 εκατ. € τη δημιουργία Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικό-τητας στα πανεπιστήμια. Οι εν λόγω μονάδες επεκτείνουν, ενισχύουν και αναβαθμίζουν τις παρεμβάσεις όλων των φοιτητών σε αυτούς τους τομείς. Επίσης, θα δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας για 45.500 φοιτητές.
Ομοίως, μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» το ΕΠ ΕΔΒΜ συγχρηματοδοτεί, με 140 εκατ. €, έρευνα που διεξάγεται από ομάδες ερευνητών σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Τεχνολογικά Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα. Αυτό θέτει τις βάσεις για ένα νέο βιώσιμο και υψηλού επιπέδου γνώσεων πρότυπο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Περίπου 5.250 ερευνητές αναμένεται να ωφεληθούν.

Αλλαγή: Μια δημόσια διοίκηση με επίκεντρο τον πολίτη

Ο στρατηγικός στόχος του ΕΠ ΔΜ είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού, ανοιχτού και ευέλικτου μοντέλου διακυβέρνησης, για τη μετάβαση από τη διαχείριση με γνώμονα τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες στη διαχείριση με γνώμονα τα αποτελέσματα που αποδίδουν οι πολιτικές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο συγχρηματοδοτεί το «cl@rity», μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες διαφάνειας του Υπουργείου Εσωτερικών: Από 1ης Οκτωβρίου 2010, όλα τα Υπουργεία υποχρεούνται να ανεβάζουν τις αποφάσεις τους στο Διαδίκτυο, μέσω του προγράμματος cl@rity, με εξαίρεση τις αποφάσεις που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή/και πληροφορίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Το cl@rity επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης και σταδιακά συμβάλλει σε αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Ο προϋπολογισμός που διατίθεται περίπου. 3 εκατ. €.
Ένα άλλο έργο που υποστηρίζεται από το ΕΠ ΔΜ είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση: πρόκειται για την παραγωγή, τη διαβίβαση και τη συμπλήρωση μιας ιατρικής συνταγής με τη χρήση υπολογιστή σε αντικατάσταση των χειρόγραφων συνταγών. Με την ανταλλαγή ιατρικών πληροφοριών συνταγογράφησης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επιδιώκει να συνδέσει την ομάδα των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης του ασθενούς για τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων. Το ΕΠ ΔΜ υποστηρίζει τη δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών, υποδομών και υπηρεσιών για την προετοιμασία και εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογρά-φησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 850.000 €.
Στο πλαίσιο του στόχου του για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, το ΕΠ ΔΜ συγχρηματοδοτεί μια παρέμβαση που στοχεύει στη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας ανταπόκρισης για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την άρση των διοικητικών εμποδίων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τούτο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μιας δημοσκόπησης για την ποιότητα των σχέσεων κράτους-επιχείρησης. Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την παρέμβαση είναι περίπου 2 εκατ. €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου