Με πλήρη αυτονομία ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν ζήτησε η ίδια το κλείσιμο. Τις αρμοδιότητες διαχείρισης του δημόσιου τομέα από την ελληνική κυβέρνηση δεν τις αμφισβητεί η ΕΕ, η οποία υπεραμύνεται της άποψης ότι η κυβέρνηση οφείλει να συστήσει έναν οργανισμό ενημέρωσης που θα εκπληρώνει τη σημαντική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Η ανακοίνωση:
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει γνώση της απόφασης των ελληνικών αρχών να κλείσουν την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), μιας απόφασης που έχει ληφθεί με πλήρη αυτονομία.Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά ούτε αμφισβητεί τις αρμοδιότητες διαχείρισης του δημόσιου τομέα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Η απόφαση των ελληνικών αρχών εντάσσεται στο πλαίσιο των μεγάλων και απαραίτητων προσπαθειών που καταβάλλουν για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα.Η Επιτροπή κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση του προσωπικού της ΕΡΤ και αναμένει ότι οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν θα γίνουν τηρώντας πλήρως το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η Επιτροπή υποστηρίζει το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως αναπόσπαστου τμήματος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Συνθήκη καθιστά σαφές ότι η διακυβέρνηση και οι στρατηγικές επιλογές σχετικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. Έτσι, μολονότι η Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύσει στα κράτη μέλη πώς θα οργανώσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόρασή τους, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τον ρόλο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες, υπό οιεσδήποτε οικονομικές συνθήκες: πολυφωνία και ποιότητα των μέσων ενημέρωσης καθώς και έκφραση πολιτισμικής πολυμορφίας. Γι 'αυτό και χαιρετίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συστήσει έναν οργανισμό ενημέρωσης που θα εκπληρώνει τη σημαντική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα είναι οικονομικά βιώσιμος".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου