Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Επικοινώνησαν μέσω σκέψης (!) με κατάκοιτους

Ενα πρωτοποριακό σύστημα επικοινωνίας με ασθενείς που έχουν χάσει την ομιλία τους λόγω εγκεφαλικού ανέπτυξαν επιστήμονες στον Καναδά, με τη βοήθεια της νευροαπεικόνισης!
Οπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience, δημιούργησαν ένα σύστημα που διαβάζει τη σκέψη των ασθενών μέσω της εγκεφαλικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται όταν σκέφτονται απλές απαντήσεις, όπως το «ναι» και το «όχι». Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο για ασθενείς που δεν έχουν πέσει σε κώμα, αλλά έχουν τις αισθήσεις τους, ωστόσο λόγω εγκεφαλικής βλάβης δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπεριφορική δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σκέφτονται καταφατικές ή αρνητικές απαντήσεις σε απλά ερωτήματα που τους έθεταν, όπως αν είναι παντρεμένοι, αν έχουν αδέλφια κ.λπ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Journal of Neuroscience», η μέθοδος αυτή επέτρεψε σε υγιή άτομα να απαντήσουν σε ανάλογες ερωτήσεις, εστιάζοντας απλώς στη λέξη που ήθελαν να μεταφέρουν!
Το σύστημα ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Δυτικού Οντάριο, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η «ανάγνωση» της ανθρώπινης σκέψης μέσω της δραστηριότητας του εγκεφάλου, χωρίς να εξαρτάται από τον λόγο ή τη δράση, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης νευροεπιστήμης.
«Η παρατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε κάθε συμμετέχοντα μας βοήθησε να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τις απαντήσεις που είχαν δώσει» αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η επικεφαλής της έρευνας Lorina Naci. «Η δύναμη αυτής της τεχνικής και κυρίως η ευχρηστία της και η ταχύτητά της μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες που έχει κάθε ασθενής να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του».
Η Lorina Naci και οι συνεργάτες της χρησιμοποιούν ήδη τη νέα μέθοδο για να επικοινωνήσουν με ασθενείς που δεν βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν στα ερεθίσματα που δέχονται, ώστε οι γιατροί να προλάβουν μια τέτοια λανθασμένη διάγνωση.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου