Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η εθελοντική βοήθεια αναγκαία όσο ποτέ σε καιρό κρίσης. Επιτυχής η ημερίδα για την ψυχική υγεία

Ενα στα δέκα άτομα έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα χωρίς να το γνωρίζει, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οκτώ στα δέκα άτομα, που φθάνουν στην ηλικία των 80 χρονών, αντιμετωπίζει, στη διάρκεια αυτών των ετών, ψυχική ασθένεια. Τα στοιχεία αυτά της ΠΟΥ τόνισε ο ψυχίατρος. τ. διευθυντής ΕΣΥ και πρόεδρος ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ, Γιώργος Μανωλέσος, στη σημερινή ημερίδα με θέμα την ψυχική υγεία που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας και το ΚΕ.ΚΟ.ΨΥ στον χώρο "Ξενία" Ναυπάκτου. 
Ο κ. Μανωλέσος ως πρώτος ομιλητής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του εθελοντισμού στον χώρο της ψυχικής υγείας, εστιάζοντας σε τρία σημεία: Στην καλή λειτουργία της κοινοτικής ψυχιατρικής, στην αναγκαιότητα του εθελοντισμού στον καιρό της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας πως σε καιρό κρίσης το κοινωνικό κράτος καταρρέει, γι' αυτό οι εθελοντές είναι περισσότερο χρήσιμοι στον συνάνθρωπο και στον επαγγελματικό και "ερασιτεχνικό" εθελοντισμό.
Για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό αναφέρθηκε η επιμελήτρια ψυχιατρικής ΠΓΝΠ, μέλος του ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ Ευανθία Σούμπαση, Η παιδοψυχίατρος, μέλος του ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ Παναγιώτα Κοργιαλά μίλησε για την κλινική εικόνα των μαθησιακών διαταραχών.
Επίσης η κοινωνική λειτουργός Χριστίνα Μάλφα ανέλυσε το θέμα στίγμα και ψυχική υγεία, ενώ η ψυχολόγος Βασιλεία Λερού την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο.
Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι ο εθελοντισμός είναι έμπρακτη αγάπη στην προσφορά χωρίς καμία υλική αμοιβή. Ενημέρωσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί άλλη εκδήλωση, με διαφορετική θεματολογία. 
Χαιρετισμό έκανε και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου, π. Θωμάς Βαμβίνης, ο οποίος ήταν και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης. Ο π. Θωμάς συνέκρινε την ψυχολογία με την θρησκεία και ιδιαίτερα με την ορθοδοξία , τονίζοντας ότι βιώνοντας αγιοπατερικά ξεπερνάς αρκετά ψυχολογικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στα λόγια κάποιου γέροντα που έλεγε ότι καλός Χριστιανός είναι εκείνος που έχει καλή ψυχολογική και νοητική ηρεμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου