Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

«Ελευθερία»: Ενα πλοίο σε μέγεθος πόλης

Αν ζαλίζεστε εύκολα και παθαίνετε ναυτία να κοιτάξετε τώρα αλλού. Γιατί αμερικανική εταιρεία σχεδίασε πλωτή πόλη για 100.000 κατοίκους, πάνω στο πλοίο «Freedom», που δεν θα μένει ούτε στιγμή στάσιμο, αλλά θα ταξιδεύει συνεχώς στις επτά θάλασσες. 
Τα σχέδια δείχνουν πλοίο με μήκος 1.316 μέτρα, πλάτος 221 μέτρα, βάρος...2,7 εκατ. τόνους και ύψος 103 μέτρα, το οποίο θα χρησιμοποιεί συμβατικά καύσιμα, αλλά θα βασίζεται κυρίως στην ηλιακή, την αιολική και την ενέργεια που θα παράγεται από τα κύματα.
Τα 25 διαφορετικά επίπεδά του θα στεγάζουν σχολεία και νοσοκομεία, καζίνο, αίθουσες τέχνης και διασκέδασης, ένα καταπράσινο πάρκο με χώρους περιπάτου, μεγάλο ενυδρείο και φυσικά εμπορικό κέντρο και σούπερ μάρκετ, ενώ στο τελευταίο, προς τα πάνω επίπεδο, θα δημιουργηθεί χώρος προσγείωσης ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Οι 50.000 μόνιμοι κάτοικοι θα πλαισιώνονται από πλήρωμα -περίπου 20.000- ενώ το «Freedom» έχει τη δυνατότητα να δέχεται στα καταστρώματά του 30.000 επισκέπτες την ημέρα, εκ των οποίων οι 10.000 θα μπορούν να διανυκτερεύσουν.
Η ιδέα ανήκει στην εταιρεία Freedom Ship International, με έδρα τη Φλόριντα και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της το κόστος για την κατασκευή της πλωτής πόλης υπολογίζεται σε 10 δισ. δολάρια. «Θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο που έχει ναυπηγηθεί ποτέ και θα στεγάζει την πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο» λένε οι δημιουργοί του, εξηγώντας ότι καθώς το «Freedom» είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπει σε λιμάνια η Κοινότητα του Ωκεανού θα ζει μονίμως στη θάλασσα ταξιδεύοντας στην υφήλιο, με το πλοίο να κάνει το γύρο του κόσμου δύο φορές κάθε χρόνο.
Το «Freedom» θα ξεκινά το ταξίδι του από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και θα φτάνει στην Ευρώπη μέσω του Ατλαντικού και μετά θα κατευθύνεται στην Αφρική, στην Αυστραλία, την Ασία προτού ξαναπιάσει τη δυτική ακτή της Αμερικής και ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου στη Λατινική Αμερική. Φυσικά και θα κάνει στάσεις στα ανοιχτά μεγάλων πόλεων για ανεφοδιασμό και επισκέψεις.
Αν η ιδέα σάς ακούγεται ειδυλλιακή και επιθυμείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον ένταξης στην Κοινότητα του Ωκεανού, θα πρέπει λίγο να συγκρατηθείτε. Γιατί το φιλόδοξο εγχείρημα παρουσιάζει μια σχετική στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Πάντως ο πρόεδρος της Freedom Ship International, Ρότζερ Μ. Γκουτς, δηλώνει αισιόδοξος ότι ο μεγαλοεπενδυτής που θα κάνει την πλωτή πόλη πραγματικότητα δεν είναι μακριά.
(ΠΗΓΕΣ: WWW.DAILYMAIL.CO.UK, ΗΤΤΡ://WWW.NYDAILYNEWS.COM)
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου