Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

112ος Ετήσιος Χορός του ιστορικού Συλλόγου Βρυσεών Αναβρυτής

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη ΖουπανιώτηΤρία επίλεκτα μέλη του Συλλόγου Βρυσεών Αναβρυτής τιμήθηκαν για τις πολυετείς και άοκνες υπηρεσίες τους, το προ περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια του 112ου ετησίου χορού του οργανισμού. Περί τα 300 άτομα έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη στο Hamilton & Ward, στο Πάτερσον της Νέα Ιερσέης. Τα έξοδα της αίθουσας και των φαγητών κάλυψε ο Στάθης Βαλιώτης, ενώ οι εισπράξεις όπως και τις άλλες χρονιές θα διατεθούν για την συγκέντρωση του ποσού που απαιτείται για την αγορά οικήματος του συλλόγου.
«Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο μας», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου – που είναι ο αρχαιότερος ομογενειακός της Νέας Υόρκης και πιθανόν την Αμερικής – Γιώργος Κατσίχτης.
Το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Παναγιώτης Καρούνος, που ήλθε στην Αμερική από το Ελλις Αϊλαντ το 1951, είκοσι ενός μόλις χρονών κι έβαλε στη ζωή του τρεις στόχους που τους έπιασε. Να μάθει αγγλικά, να επιτύχει στις επιχειρήσεις και να συμμετέχει ενεργά στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.
Ο κ. Καρούνος είναι μέλος του συλλόγου από το 1953, ενώ είναι δραστήριος μέλος στην κοινότητα της Κοίμησης του Γουίντχαμ και πολλά χρόνια στέλεχος της ΑΧΕΠΑ, που έχει χρηματίσει και ύπατος κυβερνήτης Νέας Υόρκης. Δίπλα του στην τελετή βράβευσης η αδελφή του Μαρία.
Στην ομιλία του ευχαρίστησε το σύλλογο για την τιμή και υπογράμμισε την μεγάλη αγάπη των Αναβρυτιωτών για τον τόπο τους.
Ο Απόστολος Κατσίχτης ήλθε στην Αμερική σε ηλικία 15 ετών το 1960 ενώ όταν έξι χρόνια αργότερα επισκέφθηκαν με την μητέρα του την Ελλάδα, επέστρεψε παντρεμένος. Εχει τρία παιδιά και ασχολείται με διανομή ψαριών και είναι μόνιμος δωρητής του συλλόγου, σε εκδηλώσεις κι όποτε του ζητηθεί.
Αντ’ αυτού μίλησε ο γιός του Ανδρέας, πλέκοντας το εγκώμιο του πατέρα του ως καλού οικογενειάρχη και καλού πατριώτη που τους μετέδωσε την αγάπη προς τον Ελληνισμό και τις ελληνικές αξίες.
«Εχει διαθέσει ατελείωτες ώρες προς το σύλλογο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο τρίτος τιμώμενος ήταν ο Παναγιώτης Κατσίχτης, αδελφός του προέδρου του συλλόγου και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Neptune Diner. Αν και η μεγάλη προσφορά του είναι ισάξια του Γιώργου Κατσίχτη, ελάχιστες φορές τον βλέπει κανείς στο προσκήνιο, αφού τις περισσότερες φορές στις εκδηλώσεις εργάζεται στην κουζίνα.
Για τον τιμώμενο μίλησε η γενική γραμματέας του συλλόγου, Ματίνα Βαλιώτη, που αναφέρθηκε στην μεγάλη του προσφορά.
«Με τέτοιους Αναβρυτιώτες θα πάει μπροστά ο σύλλογός», είπε η κ. Βαλιώτη.
Ο Παναγιώτης Κατσίχτης ήλθε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 14 ετών, το 1967 και παράλληλα με τη φοίτηση του σχολείο, εργαζόταν στο εστιατόριο των θείων του
Από το 1974 είναι συνεταίρος σε εστιατόρια για να καταλήξουν το 1984 στο Neptune Diner, το οποίο μαζί με τον αδελφό και συνεταίρο του Γιώργο Κατσίχτη έκαναν το καμάρι του Κουίνς.
Είναι παντρεμένος με την Καίτη Κατσίχτη κι ο γιος του Σαράντος – δικηγόρος – τους χάρισε πρόσφατα εγγονή, την 8μηνη Κατερίνα.
Όπως πάντα, απέφυγε να μιλήσει, αναρωτήθηκε όμως αστειευόμενος αν μετά την τιμητική διάκριση, θα πρέπει να πάρει «σύνταξη» από το σύλλογο.
Το παρών και φέτος έδωσε ο βετεράνος του συλλόγου, Γιώργος Σαραντόπουλος, που παρά τα 94 χρόνια του ήλθε από την Αναβρυτή ειδικά για να παρευρεθεί στη χοροεσπερίδα.
«Ήλθα και φέτος κι έφερα μαζί τη δισέγγονή μου που είναι 6 μηνών. Φέρτε κι εσείς τα παιδιά σας για να μεγαλώσει ο σύλλογός μας», είπε ο Μπάρμπα Γιώργης Σαραντόπουλος.
Ο Σύλλογος Βρυσεών Αναβρυτής ιδρύθηκε το 1901, από κατοίκους του πανέμορφου χωριού της Λακωνίας, στις πλαγιές του Ταϋγέτου, που μετανάστευσαν στην Αμερική. Όπως μας λέγει ο πρόεδρος, Γιώργος Κατσίχτης, ο σύλλογος ξεκίνησε σαν αλληλοβοηθητικό εθνικοτοπικό σωματείο και ανέπτυξε πλούσια αγαθοεργή δραστηριότητα, κάνοντας με τις δωρεές χρήσιμα έργα. Το 1908 ο σύλλογος ήταν πρωτοπόρος στον πρώτο εορτασμό της εθνικής επετείου, ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
Κοιτάζοντας κανείς τον κατάλογο των προέδρων του συλλόγου, θα δει τα ίδια οικογενειακά ονόματα να επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε γενιά.
«Από τότε θα δείτε Κατσιχταίους, Καλαμαράδες, Καρουναίους. Οι πρωτοπόροι ήλθαν, έφεραν συγγενείς, δημιούργησαν εδώ στην Αμερική οικογένειες και τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά τους συνεχίζουν την παράδοση. Τα περισσότερα μέλη του συλλόγου έχουν γεννηθεί στην Αμερική, ενώ υπήρχαν μέχρι πρόσφατα βετεράνοι, ηλικίας 80-80 ετών που ήταν αμερικανογενημένοι», είπε ο πρόεδρος Γιώργος Κατσίχτης.
Σήμερα στην Αναβρυτή έχουν μείνει λίγα άτομα, τα περισσότερα ηλικιωμένα και περιμένουν το καλοκαίρι για να έλθουν οι μετανάστες για να γεμίσει ζωή.
«Ευτυχώς η Λακωνία δεν έχει πληγεί τόσο πολύ από την κρίση, ενώ δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει άνθρωπο στην ξενιτιά», συμπλήρωσε.
Για τη νέα γενιά του συλλόγου προορίζεται το οίκημα που προσπαθούν τα μέλη του με μεγάλες προσφορές να αγοράσουν. Ο κ. Κατσίχτης μας είπε ότι φέτος αρχίζει η αναζήτηση.
«Στο σύλλογό μας δεν υπάρχει γκρίνια. Κι αυτό μας κάνει δυνατούς. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο συμβούλιο είναι ελεύθεροι. Δε νομίζω να υπάρχει στην Ομογένεια άλλο διοικητικό συμβούλιο με τριάντα μέλη», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου