Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η «Νεολαία σε Κίνηση» πηγαίνει στο Βόλο (18-20 Απριλίου 2013)

Στις 18-20 Απριλίου παρουσιάζεται στο Βόλο η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νεολαία σε Κίνηση» και λαμβάνουν χώρα δράσεις στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013». Η «Νεολαία σε Κίνηση», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της απασχολησιμότητας των νέων, θα βρίσκεται στο Βόλο από τις 18 μέχρι τις 20 Απριλίου 2013. 

Στο Περίπτερο που θα στηθεί στην παραλία, οι νέοι θα μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης σπουδών ή εργασίας στο εξωτερικό που παρέχει η ΕΕ, να συζητήσουν με άλλους νέους ανθρώπους που έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτές και να μάθουν πώς πραγματικά είναι αυτή η εμπειρία. Η καμπάνια Νεολαία σε Κίνηση δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2010. Από τότε, έχει ταξιδέψει με επιτυχία σε περισσότερα από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Εφέτος, η συγκεκριμένη εκδήλωση στο Βόλο αφιερώνεται επίσης στο "Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013", το οποίο εστιάζει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ και την αντιμετώπιση των εμποδίων στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων. Επίσης ενθαρρύνει τους πολίτες να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει η ΕΕ το 2020.
Τα Περίπτερα της «Νεολαίας σε Κίνηση» παρέχουν στους νέους μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ή της επαγγελματικής τους κατάρτισης στο εξωτερικό, ώστε αφενός να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και αφετέρου να αποκτήσουν καινούργιες. Το πρόγραμμα θα αποτελείται από ποικίλες παρουσιάσεις διαφόρων προγραμμάτων και δυνατοτήτων, καθώς και από μουσικές παραστάσεις και προβολές βίντεο.
Θα παρουσιαστούν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σπουδές, εκπαίδευση και εργασία στο εξωτερικό, όπως το Comenius (σχολική εκπαίδευση), το Erasmus (ανώτατη εκπαίδευση), η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (νέοι) και το Leonardo daVinci (επαγγελματική κατάρτιση). Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) θα παρουσιάσει την διαδικτυακή διαδραστική πύλη «Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για Εφήβους», καθώς και τα «Δίκτυα και Εργαλεία Euroguidance και Europass». Το Eurodesk θα παρέχει πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις ευκαιρίες για νέους, ενώ ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013, κ. Σπύρος Νάκος, θα ξεκινήσει μια «Συζήτηση για την Ευρώπη».
Θα υπάρχει επιπλέον δυνατότητα για online συζήτηση σε δύο συνεδρίες chat στη σελίδα του Facebook της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 18 Απριλίου θα γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα Erasmus, και την Παρασκευή 19/4 θα συζητηθεί η επαγγελματική κινητικότητα στην Ευρώπη, μέσα από το πρόγραμμα EURES.
Τέλος, το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ακόμα παρουσιάσεις και δραστηριότητες.
«Η Νεολαία σε Κίνηση είναι μία σπουδαία πρωτοβουλία, που γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013, που έρχεται να απαντήσει μία από τις πιο καυτές προκλήσεις των δύσκολων καιρών που διανύει η Ευρώπη. Με την ανεργία των νέων να καταρρίπτει και τα πιο ευφάνταστα άλλοτε ρεκόρ, δεν έχουμε παρά να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία που προσφέρει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Δυο πράγματα χρειάζονται: το νεανικό πάθος για δημιουργία και η ενημέρωση. Το πρώτο είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Για το δεύτερο, ραντεβού στο Βόλο 18-20 Απριλίου!», δήλωσε σχετικά η κυρία Σία Κοσιώνη, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου