Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πάρτε μέρος στην τελική διαδικτυακή συζήτηση του Μήνα Ενιαίας Αγοράς για το ηλεκτρονικό εμπόριο και συνομιλήστε με τον πρ. Μπαρόζο

Στο πλαίσιο του Μήνα Ενιαίας Αγοράς, ξεκινά τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο τέταρτος και τελευταίος γύρος των ζωντανών, διαδραστικών, διαδικτυακών συζητήσεων – αυτή τη φορά για το ηλεκτρονικό εμπόριο — μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων, οργανισμών και πολιτικών ιθυνόντων. Είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς απ’ όλη την Ευρώπη να διατυπώσουν προτάσεις και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους για το μέλλον της ΕΕ μέσω διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο. Η Επιτροπή στρέφεται και πάλι στο διαδίκτυο για να προωθήσει τη συμμετοχή πολιτών και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών της. Το διαδικτυακό φόρουμ προσφέρει στους ενδιαφερομένους μια μοναδική και άμεση γραμμή επικοινωνίας με τους πολιτικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μήνα Ενιαίας Αγοράς, το φόρουμ φιλοξενεί διαδοχικές συζητήσεις σχετικά με τα ακόλουθα τέσσερα θέματα: απασχόληση, κοινωνικά δικαιώματα, τράπεζες και ηλεκτρονικό εμπόριο – και στις 24 γλώσσες της ΕΕ.Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Micherl Barnier δήλωσε σχετικά: «Οι αγορές, οι πωλήσεις και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια: Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι σαφές για τους διαδικτυακούς πωλητές ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ και την προστασία δεδομένων. Οι διαδικτυακοί αγοραστές, από την πλευρά τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά πρόβλημα είτε γιατί επανακατευθύνονται στον ιστότοπο της χώρας τους, στον οποίο δεν βρίσκουν τις ίδιες προσφορές, είτε γιατί στο στάδιο της πληρωμής η πιστωτική τους κάρτα από ξένη τράπεζα δεν γίνεται δεκτή. Καλώ τον καθένα να επισημάνει, μέσα στις επόμενες ημέρες, τέτοιου είδους εμπόδια που πιθανώς έχει αντιμετωπίσει και να προτείνει λύσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ιδέες που προέρχονται από τους πολίτες κάθε χώρας αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς εδώ στις Βρυξέλλες, στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ενιαία Αγορά, ώστε η ΕΕ να λάβει μέτρα για να διευκολύνει τη ζωή τους».
Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου θα τεθούν σε συζήτηση περισσότερες από 100 προτάσεις πολιτικής για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις οποίες έχουν ήδη υποβάλει «πολίτες του διαδικτύου» από 24 χώρες: π.χ. μια πρόταση αφορά την ελεύθερη πρόσβαση σε μουσική, βιβλία και ταινίες στο διαδίκτυο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άλλη μια πρωτοβουλία για δημιουργία μηχανισμού ταχείας αντίδρασης όταν κατασκευαστές, προμηθευτές ή διανομείς δεν τηρούν την υποχρέωση παράδοσης των προϊόντων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, θα διεξαχθούν 26 ζωντανές διαδικτυακές συνομιλίες σε 14 διαφορετικές γλώσσες, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των οργάνων της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συμμετάσχει στην τελική ζωντανή συζήτηση του Μήνα Ενιαίας Αγοράς, στις 16 Οκτωβρίου.
Συζήτηση στα Ελληνικά με θέμα: "Η ψηφιακή ενιαία αγορά είναι πολύ σημαντική και η άρση των υφιστάμενων εμποδίων είναι θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα" θα συντονίσει ο Μπάμπος Χαραλάμπους από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου στις 15 Οκτωβρίου και 10:00 πμ ώρας Ελλάδος. Μπορεί ο καθένας να πάρει μέρος ακολουθώντας το σύνδεσμο εδώ.
Αφού ολοκληρωθούν οι τέσσερις εβδομάδες συζητήσεων γύρω από τους τέσσερις τομείς πολιτικής, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου τηλεοπτική συζήτηση που θα μεταδοθεί από το Euronews, στην οποία θα παρουσιαστούν τα κυριότερα συμπεράσματα όλων των συζητήσεων. Πέντε άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων θα προσκληθούν στην τελική αυτή συζήτηση με τον επίτροπο Μπαρνιέ, στην οποία θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η Ευρώπη.

Ιστορικό

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς διεξάγεται μέσω διαδικτύου στη διεύθυνσηhttp://www.yourideasforeurope.eu/en επί τέσσερεις συνεχείς εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα εξετάζεται ένα διαφορετικό θέμα πολιτικής:
  • απασχόληση (23-25 Σεπτεμβρίου): πώς μπορείτε να βρείτε δουλειά, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να αναγνωρίσετε τους τίτλους σπουδών σας στην Ευρώπη;
  • κοινωνικά δικαιώματα (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου): ποια είναι τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ όσον αφορά τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες υπηρεσίες;
  • τράπεζες (7-9 Οκτωβρίου): τι μπορεί ακόμη να γίνει για την προστασία των καταθέσεων, την πρόληψη μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες επενδύουν στην πραγματική οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης;
  • ηλεκτρονικό εμπόριο (14-16 Οκτωβρίου): πόσο εύκολη είναι η ηλεκτρονική πώληση και αγορά προϊόντων και η παράδοσή τους σε άλλη χώρα; Πόσο ασφαλής είναι η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης;
Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους «πολίτες του διαδικτύου» να ασκήσουν κριτική και να προτείνουν βελτιώσεις για τις νέες ιδέες πολιτικής που υποβάλλονται σε τοπικό επίπεδο μέσω διαδικτύου. Προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους αρμοδίους για τη χάραξη πολιτικών, και συγκεκριμένα:
  • να ψηφίζουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους για προτάσεις πολιτικής που υποβάλλουν μεμονωμένα άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις
  • να θέτουν ερωτήματα και να συνομιλούν με επιτρόπους, ευρωβουλευτές, εμπειρογνώμονες της ΕΕ και προσωπικότητες της χώρας τους στο πλαίσιο ζωντανών τηλεσυζητήσεων. 
Κατά τη διάρκεια του μήνα έχουν προγραμματιστεί γύρω στις 80 ζωντανές διαδικτυακές συνομιλίες
Πέντε συμμετέχοντες θα προσκληθούν στην τελική συζήτηση με τον επίτροπο Μπαρνιέ, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και θα μεταδίδεται απευθείας από το Euronews.
Υπάρχουν ακόμη περιθώρια να υποβληθούν ιδέες στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Σχεδόν 750 ιδέες που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους φορείς και μεμονωμένα άτομα δημοσιεύονται στον ιστότοπο www.yourideasforeurope.eu. Οι ιδέες αυτές τέθηκαν ήδη σε συζήτηση στις 23 Σεπτεμβρίου, για την απασχόληση, στις 30 Σεπτεμβρίου, για τα κοινωνικά δικαιώματα, και στις 7 Οκτωβρίου για τις τράπεζες. Στις 14 Οκτωβρίου θα τεθούν σε συζήτηση οι ιδέες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ανεξάρτητοι συντονιστές θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, δηλαδή τις ιδέες των συμμετεχόντων για το πώς μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη, και στη συνέχεια αυτά θα συμπεριληφθούν σε τελική έκθεση που θα δημοσιευτεί και που ίσως επηρεάσει το μελλοντικό έργο της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου