Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ιάκωβος Καρακάσογλου: Ενας επιφανής καλλιτέχνης των Πατρών

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις στους πατρινούς. Ο Ιάκωβος Καρακάσογλου είναι ένας από τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους ταλαντούχους καλλιτέχνες της πόλης. Τα τελευταία χρόνια τον συναντάς καθημερινά στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, που εκθέτει τα έργα του. Η θεματολογία του καταπιάνεται με όλο το φάσμα της καθημερινότητας, από αγιογραφία, ιστορία, μέχρι και την κάθε απλή εικόνα της πόλης.
Ενα ατύχημα που είχε πριν από περίπου ένα χρόνο τον ανάγκασε να περιοριστεί σε ένα καρότσι. Κάθε εμπόδιο όμως για καλό. Σε αυτή την περίπτωση, αν μπορεί κανείς να το πει αυτό, τον έκανε πιο δημιουργικό. Δεν το έβαλε κάτω αλλά με περίσσεια υπομονή το ξεπερνά και ασχολείται με το ταλέντο του. "Από μικρό παιδί θυμάμαι", θα πει ο ίδιος "έχω πιάσει το μολύβι και σχεδιάζω ό,τι εικόνα με συγκινούσε". 
Εχει ζωγραφίσει πολλούς πίνακες. Τελευταίο του επίτευγμα είναι ο Λεωνίδας, επίσης φιλοτέχνησε την αρπαγή της Περσεφόνης. Η παράσταση αυτή υπάρχει στο μουσείο της Βεργίνας, όπου εμπνεύστηκε το θέμα. 
Ο Ιάκωβος Καρακάσογλου ζωγραφίζει σε κάθε επιφάνεια. Σε κεραμίδι έχει αγιογραφήσει την Παναγία, τον Ιησού, τον Απόστολο Ανδρέα κ.ά.
Εχει οικογενειακή παράδοση στην καλλιτεχνία. Ο πατέρας του Ιάκωβου ήταν γνωστός πανελλαδικά γραμμογράφος - βιβλιοδέτης. Ηταν ένας από τους συνιδρυτές της επιχείρησης εκδόσεων Καγιάφα, στην οποία ο Ιάκωβος εργάστηκε για οκτώ χρόνια ως προϊστάμενος βιβλιοδεσίας. Για 17 χρόνια είχε δικό του βιβλιοδετείο, φτιάχνοντας αριστουργήματα.
Εχει βιβλιοδετήσει καλλιτεχνικά το Λεύκωμα των Πατρών του Αλέκου Μαρασλή, επίσης Καινές Διαθήκες κ.ά.
Οι καλλιτεχνικές βιβλιοδεσίες είναι μια καλή πρόταση για όσους θέλουν να κάνουν ένα καλό δώρο, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές. 
Κ.Κ.

                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου