Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η ετυμολογία του επωνύμου "Βενιζέλος"

Σ' έγγραφο των Ναϊτών Ιπποτών, αναφέρεται αγορά περιοχής ονόματι...
Benigello
, στις όχθες του ποταμού Έβρου (ο αρχ. π. Ίβηρ) στο ρηγάτο της Αραγόνας, το 1169. Η προέλευση της ονομασίας "Βενιζέλος", ενδεχομένως ανάγεται σε ισλαμική οικογένεια της Ανδαλουσίας, τους μπεν Ιζαλον, οι οποίοι βέβαια, όπως και οι γειτονικοί τους μπεν Ιταλα (= γιοι του Ιταλού), δεν υπήρξαν απαραίτητα Άραβες ή Μαυριτανοί / Μώροι.
Φαίνεται όμως ότι υπήρξε και ιταλιανικος ή σιτσιλιάνικος οίκος Μπενιτζέλο, με άγνωστη συνάφεια με τους Μαυριτανούς συνώνυμους τους, στην Ανδαλουσία. 


Μέσω αυτού του οίκου είναι που τo " Μπενιζέλος" θα καταστεί δημοφιλές μικρό όνομα για τους Ρωμιούς των Νεωτερων Χρόνων, σε Αττική και Μοριά, δηλαδή εκεί όπου κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, δραστηριοποιείται ο ιταλικός οίκος των Μπενιζέλι, και ο συγγενικός του, ο οίκος Ρουφ (κλάδος των απογόνων του κύρι της Καλαβρίας, Πιέτρου Ρούφφο). Στην Αττική μάλιστα, οι Μπενιζέλοι θα συγγενέψουν και με Παλαιολόγους. Έτσι γεννιέται και ο οίκος των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, που ευημερεί στην Αθήνα κατά το διάστημα 15ος - 17ος αι. Γόνος αυτού του οίκου είναι και η περίφημη Ρηγούλα Μπενιζέλου, η αγαθοεργός Αγία Φιλοθέη, γνωστή στους Αρβανίτες ευεργετηθέντες της και ως Καλογρέζα!
Δεν είναι ξεκάθαρη ούτε η σχέση του
κλάδου των Ρούφων, που εγκαθίσταται στην Πάτρα (κατά παράδοση έχοντας μόλις αφιχθεί είτε από την Κορφού (Κέρκυρα), είτε από τη Μεσσίνα, λίγο μετά από την εποχή της Ρηγούλας), με τους Αθηναίους Ρούφους, που διαβιούν στην Ελλάδα από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού συνήθως οι ρωμέικες οικογένειες που χρησιμοποιούσαν το "Βενιζέλος" ως όνομα βαπτιστικό, δεν είχαν και πολύ σχέση με τον αρχικό ιταλικό οίκο. Ήταν απλώς κουμπάροι τους, ή βασσάλοι τους, ή κάτι παρόμοιο.
ΠΗΓΗ

kamasatala@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου